Οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις πιάστηκαν στα… χέρια, κραδαίνοντας πέτρες, ξύλα και σιδερόβεργες… μέχρι να καταφθάσουν τα μεγάλα όπλα!
Με φόντο μια γεωπολιτική διαμάχη οι απολήξεις της οποίας αγγίζουν όμως και τη Δύση η Ινδία ζητά από τη Ρωσία να επισπεύσει την παράδοση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, καθώς πιστεύει πως σύνοταμ θα της φανούν χρήσιμοι…
Ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, μετέβη στη Ρωσία, τη Δευτέρα, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 24 Ιουνίου. Η επίσκεψη του Ινδού υπουργού πραγματοποιείται ύστερα από σχετική διαβούλευση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι εν μέσω συνοριακών εντάσεων που αντιμετωπίζει το Νέο Δελχί με την Κίνα.
Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Ρωσία να επισπεύσει την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε στο Sputnik πηγή του Υπουργείου Άμυνας. Εκτιμάται ότι η Μόσχα είχε προγραμματίσει να καθυστερήσει την παράδοση έως τον Δεκέμβριο του 2021 εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού. Η επίσπευση της παράδοσης των αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) πυραυλικών συστημάτων, για τα οποία η Ινδία είχε καταβάλει πέρυσι μεγάλο μέρος του συνολικού χρηματικού ποσού, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Ινδού υπουργού Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού.
Κατά την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ο Σινγκ, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι η επίσκεψή του αποτελεί ευκαιρία για την εμβάθυνση της αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας Ινδίας-Ρωσίας. Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να στείλει τον υπουργό Άμυνας για να παρακολουθήσει από κοντά τη μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα για την 75η επέτειο από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (Ημέρα Νίκης), έρχεται την ώρα που το Νέο Δελχί ετοιμάζεται να προμηθευτεί 33 μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία -12 Su-30MKI και 21 MiG-29-, αλλά και εν μέσω συνοριακών επεισοδίων με την Κίνα στην περιοχή του Λαντάκ στη βόρεια Ινδία.
Επίσης, η Ινδία αντιμετωπίζει την παρουσία του Σινγκ στη Μόσχα ως ευκαιρία να έρθει πιο κοντά με τη Ρωσία στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, καθώς στη ρωσική πρωτεύουσα θα μεταβεί για την Ημέρα Νίκης και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ. Ρωσία και Κίνα έχουν στενές σχέσεις στον τομέα της άμυνας, με το Πεκίνο μάλιστα να έχει ήδη αποκτήσει S-400 από τη Μόσχα, γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο την Ινδία.
Ο Σινγκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος επίσης είναι υπεύθυνος για θέματα άμυνας.
Μάχες στα Ιμαλάια
Μάχες σώμα με σώμα εκτυλίσσονται γύρω από ποτάμια και διαφιλονικούμενα σύνορα, η γεωμορφολογία των οποίων αλλάζει, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων από τον «εχθρό» σε εδάφη που θεωρούν «δικά τους» και την ένταση να ανεβαίνει κατακόρυφα, προσεγγίζοντας το όριο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης μεταξύ χωρών που έχουν όμως προσπαθήσει και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέσα από την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Εάν πιστέψουμε τις διαρροές στον Τύπο, τότε Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες «πιάστηκαν στα χέρια» στις 15 Ιουνίου σε περιοχή των Ιμαλαΐων, κραδαίνοντας όχι σύγχρονα όπλα αλλά πέτρες, ξύλα και… σιδερόβεργες με καρφιά. Συνολικά δεκάδες στρατιώτες λέγεται πως έπεσαν νεκροί στις συγκρούσεις, άλλοι χτυπημένοι από… καρφιά και άλλοι γλιστρώντας από τα ψηλά και απόκρημνα βράχια στα παγωμένα νερά του ποταμού Γκαλβάν. Οι σκηνές θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες και από κάποια… μεσαιωνική μάχη. Ελαβαν χώρα, όμως, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, εν έτει 2020, στην αποκαλούμενη Κοιλάδα Γκαλβάν (Galwan) της περιοχής Ακσάι Τσιν, που διεκδικούν ως δική τους τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία: δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις με στρατούς τα μεγέθη των οποίων προκαλούν ίλιγγο.
Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ινδίας και Κίνας στα Ιμαλάια δεν είναι καινοφανής. Μετράει ήδη δεκαετίες ύπαρξης, ενώ έχει στο παρελθόν οδηγήσει τις δύο χώρες και σε πόλεμο: το 1962, με νικήτρια τότε την Κίνα. Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η πολεμικού τύπου ένταση κλιμακώνεται και πάλι επικίνδυνα στην περιοχή, με φόντο πλέον σειρά από οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, οι απολήξεις των οποίων ξεπερνούν όμως κατά πολύ τα όρια της Ασίας αγγίζοντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία αλλά και την Ευρώπη.
Οι συγκρούσεις της 15ης Ιουνίου μεταξύ Ινδών και Κινέζων στα Ιμαλάια είναι οι πρώτες έπειτα από το 1975 που απέβησαν φονικές, οδηγώντας στον θάνατο πλήθος στρατιωτών. Εάν δεν υπήρχε μάλιστα και εκείνη η συμφωνία «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» του 1996 (η ακολουθούμενη από ανάλογες συμφωνίες του 2005 και του 2013), στη βάση της οποίας οι δύο πλευρές δεσμεύονται να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών όταν περιπολούν τις επίμαχες περιοχές, τότε οι νεκροί ίσως και να ήταν περισσότεροι από τους ήδη… δεκάδες που αναφέρονται.
Τις περασμένες εβδομάδες είχαν ωστόσο σημειωθεί και άλλες συγκρούσεις μεταξύ Κινέζων και Ινδών… Στη λίμνη Πάνγκονγκ Τσο, στην περιοχή Νάκου Λα κοντά στο Θιβέτ και αλλού, ενώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές εμφανίζονται να ενισχύουν τις θέσεις τους μέσα και από την κατασκευή νέων υποδομών διασύνδεσης (φυλακίων, γεφυρών, δρόμων κ.ά.) κοντά στη φερόμενη ως κοινά αποδεκτή συνοριακή γραμμή (Line of Actual Control).
Πηγή: NYT / Sputnik