Δορυφορικές φωτογραφίες από την εταιρεία Maxar στις 7 Νοεμβρίου 2021, για λογαριασμό του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ – U.S Naval Institute, αποκαλύπτουν ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει μια πανομοιότυπη μακέτα του καταστρώματος ενός αεροπλανοφόρου κλάσης Ford σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων στην έρημο Taklamakan της επαρχίας Xinjiang.
Επίσης, εντοπίστηκαν εξαιρετικά λεπτομερή αντίγραφα δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου Arleigh-Burke και τουλάχιστον δύο ακόμη στόχοι σε σχήμα αεροπλανοφόρου, καθώς και ένας στόχος που μοιάζει με ένα πλοίο μήκους εβδομήντα πέντε μέτρων, τοποθετημένος σε ράγες πλάτους έξι μέτρων, πιθανότατα για την προσομοίωση ενός κινούμενου στόχου.
Η Κίνα θέλει να εξουδετερώσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Ειδικότερα, η Κίνα έχει προχωρήσει στη δημιουργία και κατασκευή τέτοιων στόχων, προκειμένου να δοκιμάσει, υπό πιο ρεαλιστικές συνθήκες, το αυξανόμενο οπλοστάσιο βαλλιστικών αντιπλοϊκών πυραύλων (Anti-Ship Ballistic Missiles – ASBM) που διαθέτει. Αυτά τα όπλα, έχουν «επισκιάσει» τον έντονο στρατιωτικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, από τότε που το Πεκίνο παρουσίασε το 2009 για πρώτη φορά τον βαλλιστικό αντιπλοϊκό πύραυλο DF-21D, ο οποίος απέκτησε τον χαρακτηρισμό «carrier killer».
Το σύστημα εκτόξευσης του πυραύλου DF-21D είναι τοποθετημένο σε ένα όχημα μεταφοράς, γεγονός που καθιστά καθιστά δύσκολη την προληπτική αναχαίτιση και εξουδετέρωσή του, ενώ έχει μέγιστη εμβέλεια που υπερβαίνει τα εννιακόσια μίλια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά ή και να καταστρέψει τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αποκαλύψει αρκετούς ακόμη βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, όπως τον DF-26B με βεληνεκές έως και 2.500 μίλια, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βυθίσει πλοία στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ, αλλά και άλλους ASBM’s μικρότερου βεληνεκούς, όπως οι M20B, CM-401 και BP-12B. Το Πεκίνο φέρεται να σχεδιάζει να ενσωματώσει τέτοιος πυραύλους τόσο στα στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου H-6 και όσο και στα προηγμένα καταδρομικά Type 055.
Γιατί η Κίνα πραγματοποιεί χερσαίες δοκιμές ;
Κύριος λόγος για την διεξαγωγή των συγκεκριμένων δοκιμών, είναι για να περιορίσει την δυνατότητα παρατήρησης από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το Πεκίνο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συλλέγουν τόσα δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες από τις δοκιμές των πυραύλων τους.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι χερσαίες δοκιμές μπορεί επίσης να αποδειχθούν λιγότερο δαπανηρές για την οργάνωση και διεξαγωγή τους, ενώ ο μικρότερος στόχος που είναι τοποθετημένος πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες μπορεί να επιτρέψει στις κινεζικές πυραυλικές δυνάμεις να εξασκούνται επανειλημμένα στο χτύπημα ενός κινούμενου στόχου.
Επίσης, μια πιο λεπτομερής απόδοση του σχήματος του καταστρώματος των αεροπλανοφόρων τύπου Ford και των αντιτορπιλικών Arleigh Burke βοηθάει σε μεγάλο βαθμό με την εξοικείωση των Κινέζων στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των προφίλ που έχουν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Ωστόσο, από την άλλη, το περιβάλλον της ερήμου δημιουργεί προκλήσεις ως προς την εγκυρότητα και την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την αξιολόγηση των δοκιμών.
Τέλος, η ακρίβεια έναντι των κινούμενων στόχων μπορεί να είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικοί οι κινεζικοί βαλλιστικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι, όμως δεν είναι η μοναδική μεταβλητή που πρέπει να λάβουν υπόψη οι Κινέζοι αξιωματούχοι. Και αυτό, διότι οι ASBM είναι πολύ ορατοί τόσο στα ραντάρ όσο και στους υπέρυθρους αισθητήρες, ενώ ακόμα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει εντάξει στο οπλοστάσιό του αντίμετρα όπως οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι αναχαίτισης τύπου SM-3, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Με πληροφορίες από: National Interest / Φωτογραφίες Reuters