Και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου FDI HN με την ονομασία «ΚΙΜΩΝ – F 601» στις 4 Οκτωβρίου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η γαλλική εταιρεία Naval Group προχώρησε στην «τεχνική καθέλκυση» της ελληνικής Belharra, όπως αποκάλυψε το έγκριτο Naval News, δημοσιεύοντας αποκλειστικές φωτογραφίες από την σχετική διαδικασία.
Πρόσφατα, η Naval Group δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία με την ελληνική Belharra λίγο πριν βγει από το dry dock και γίνει η καθέλκυσή της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Naval Group, οι νέες και προηγμένες φρεγάτες FDI κλάσης Κίμων θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες επιφανείας «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» και το 2026 για την τρίτη φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ».
Story updated with much better pictures 🇬🇷⚓️👀 https://t.co/w9VSpPwJiZ pic.twitter.com/Ms4eLwNA6E
— Xavier Vavasseur (@xaviervav) September 28, 2023
[#MondayMotivation] 👀 🇫🇷 🇬🇷 pic.twitter.com/9wAD2KPTpv
— Naval Group (@navalgroup) September 11, 2023
Επίσης, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), το κρίσιμο κέντρο δεδομένων της νέας ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» τύπου FDI HN, που αποτελεί μάλιστα ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την επιχειρησιακή ανάπτυξη και λειτουργία του πλοίου, έχει ήδη μεταφερθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των ναυπηγείων στη Λοριάν και έχει ξεκινήσει τις δοκιμές.
[#NAVGREEK] ⚓ 🇬🇷 The PSIM "Panoramic Sensors and Intelligence Module" of the HS Kimon (HN1) was erected at Naval Group Lorient, this masterpiece of technology is the emblem of the multimission frigate's outstanding capabilities. pic.twitter.com/HisOZaoWu7
— Naval Group (@navalgroup) July 26, 2023
Οι FDI HN κλάσης «ΚΙΜΩΝ» ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής και αντιβαλλιστικές ικανότητες. στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα.
Με αυτόν τον τρόπο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτύσσει πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Θα διαθέτουν προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, σύστημα RAM με δυνατότητα εκτόξευσης 21 βλημάτων και εκτοξευτές πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Exocet MM40 Block 3c. Τέλος, ο λειτουργικός εξοπλισμός των πλοίων συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.
Με πληροφορίες και φωτογραφία από: Naval News