Το ενδεχόμενο να προμηθευτεί και η Αίγυπτος αντιαεροπορικά – αντιπυραυλικά συστήματα S-300 από τη Ρωσία ,συζητήθηκε στις επαφές των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών το τελευταίο 48ωρο στο Κάϊρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1971 που Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται την Αίγυπτο κι αυτό κάτι δείχνει.
«Η Αίγυπτος δεν είναι απλώς μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα με την οποία η Ρωσία έχει από καιρό ιστορικούς δεσμούς», είπε ο Λαβρόφ.
Όπως αναφέρει ανταπόκτιση του Al Jazzera “ πολλοί στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι η Ρωσία θα ήταν πιο αξιόπιστη σύμμαχος από τις ΗΠΑ”, οι οποίες εξοπλίζουν τις αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο αιγυπτιακός Τύπος αναφέρει επίσης ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν να κάνουν και με πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Αίγυπτο η οποία θέλει μ΄ αυτό το τρόπο να δείξει στις ΗΠΑ ότι έχει εναλλακτικές λύσεις.
Η εφημερίδα El-Watan, χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως μια «μεγάλη στρατιωτική δύναμη ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και τα ρωσικής κατασκευής όπλα θα μπορούσαν να είναι επιλογή μας”.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές και οι αξιωματικοί λένε ότι είναι απίθανο η Αίγυπτος να μπορέσει να στραφεί προς τη Ρωσία ,γιατί η πολύχρονη “εξάρτησή” της από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς την έχει εγκλωβίσει. Η αιγυπτιακή αεροπορία διαθέτει 240 F-16 ,που αποτελούν τα 3/4 της συνολικής δυναμής της. Ο στρατός έχει αμερικανικά άρματα μάχης κι μόλις 800 ρωσικής κατασκευής .
Οι δεσμοί εκτείνονται πέρα από στρατιωτικό υλικό. Εκατοντάδες Αιγύπτιος αξιωματικοί εκπαιδεύοντι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ .
«Μπορεί παρόλα αυτά η Αίγυπτος να στραφεί έστω και μερικώς προς τη Ρωσία αφού ένα μέρος του οπλοστασίου της είναι ρωσικό”, δήλωσε ο Robert Springborg, ειδικός για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και καθηγητής στο τμήμα της εθνικής ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή στην Καλιφόρνια.
Διαβάστε ακόμη:
Η Α’ βολή των S-300 στην Κρήτη στις 11 Δεκεμβρίου
Αυτή είναι η «ασπίδα» των S 300