Khaybar: Αυτός είναι ο νέος πύραυλος του Ιράν με βεληνεκές σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα [vid]

Το Ιράν συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής και ανάπτυξης ενός μεγάλου οπλοστασίου, που θα του επιτρέπει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων, όπως αμερικανικές βάσεις ή πόλεις και στρατηγικές εγκαταστάσεις και υποδομές στο Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το νέο πύραυλο Khaybar.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, αλλά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση παρουσίασης, ο νέος αυτός πύραυλος είναι αμιγώς ιρανικής κατασκευής, χρησιμοποιεί σταθερό καύσιμο και έχει βεληνεκές 1.450 χιλιομέτρων. Η ονομασία του, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς Khaybar ήταν ένα φρούριο των Εβραίων που «έπεσε» το 629 μ.Χ στα χέρια των Μουσουλμάνων μαχητών, με ηγέτη τον Μωάμεθ,

Ο πύραυλος παρουσιάσθηκε στη διάρκεια επίσκεψης κορυφαίων ιρανών στρατιωτικών ηγετών σε βάση πυραύλων των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC): «Το στρατηγικό αυτό όπλο είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς τρίτης γενιάς που αναπτύχθηκε από τους IRGC, χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα και είναι ικανός να διεισδύει σε πυραυλικές ασπίδες με μεγάλη ευελιξία», μετέδωσε το Tasnim.

«Η τροποποιημένη σχεδίαση του ‘Χεϊμπαρσεκάν’ έχει μειώσει το βάρος του κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με παρόμοιους πυραύλους», πρόσθεσε, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται για την εκτόξευσή του έχει μειωθεί στο ένα έκτο αυτού που απαιτούνταν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι με την εμβέλεια που έχει ο νέος πύραυλος, είναι ικανός να απειλήσει «εχθρικούς στόχους» με πολύ μεγάλη ακρίβεια, ενώ ισχυρίσζονται ακόμα ότι  οι αντιπυραυλικές «ασπίδες» και συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να τον αναχαιτίσουν, κάτι το οποίος όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Σημειώνεται ότι το Ιράν προχώρησε στην αποκάλυψη του νέου πυραύλου εν μέσω διαπραγματεύσεων  στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ