Kh-22: Με πύραυλο για αεροπλανοφόρα προκάλεσε την τραγωδία στο Ντνίπρο η Ρωσία, λένε οι Βρετανοί

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο που επλήγη από ρωσικό πύραυλο συνεχίζονται, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες, το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως ο «υπαίτιος» είναι η χρήση πυραύλου Kh-22 από τον ρωσικό στρατό.

Κατά τις υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ, ο Kh-22 είναι «εμφανώς ανακριβής» όταν χρησιμοποιείται εναντίον στόχων εδάφους.

Όπως αναφέρει στο ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμά του το Βρετανικό ΥΠΑΜ, στις 14 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία επανέλαβε τις επιδρομές με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά των ουκρανικών υποδομών, τις πρώτες μετά από περίπου 15 ημέρες, εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους.

Όπως και με τα προηγούμενα οκτώ κύματα επιθέσεων από τις 11 Οκτωβρίου 2022, η Ρωσία στόχευσε κυρίως το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας μεγάλος αντιπλοϊκός πύραυλος AS-4 KITCHEN (ή αλλιώς Kh-22), που εκτοξεύτηκε από ένα μεσαίο βομβαρδιστικό Tu-22M3 BACKFIRE, πιθανότατα έπληξε την πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.

Η Ρωσία υπονόησε ψευδώς ότι υπεύθυνος για την τραγωδία ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας. Ο Kh-22 – ο οποίος κατασκευάστηκε για να πλήττει αεροπλανοφόρα… –  είναι εμφανώς ανακριβής όταν χρησιμοποιείται εναντίον στόχων εδάφους, καθώς το ραντάρ που διαθέτει ως σύστημα καθοδήγησης είναι ανεπαρκές στη διαφοροποίηση στόχων σε αστικές περιοχές.

Παρόμοια όπλα ευθύνονται για άλλα περιστατικά μαζικών απωλειών αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στο εμπορικό κέντρο του Κρέμεντσουκ στις 27 Ιουνίου 2022.

Ενώ ορισμένοι πύραυλοι όπως οι Kh-22 είναι ακατάλληλοι για χτυπήματα ακριβείας, τα στοιχεία από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας υποδηλώνουν ότι η δυσλειτουργία της ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας του ρωσικού στρατού είναι πιο βαθιά.

Είναι πολύ πιθανό – σημειώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας – να δυσκολεύεται να προσδιορίσει δυναμικά στόχους και να αποκτήσει πρόσβαση σε γρήγορη και ακριβή εκτίμηση ζημιών μάχης.