KF-21: Το μαχητικό νέας γενιάς πήρε το «πράσινο φως» για μαζική παραγωγή και είναι «έτοιμο για μάχη»

Το εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς KF-21 της Νότιας Κορέας πήρε το «πράσινο φως» για μαζική παραγωγή, ενώ έλαβε και πιστοποιητικό μαχητικής ικανότητας.

Στις 15 Μαΐου, η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (Defense Acquisition Program Administration -DAPA) ανακοίνωσε ότι «το μαχητικό απέκτησε μια προσωρινή καταλληλότητα μάχης, η οποία είναι μια σημαντική διαδικασία για την έναρξη της πρώτης μαζικής παραγωγής το επόμενο έτος».

Το KF-21 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 19 Ιουλίου 2022, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση με το ραντάρ AESA. Μέσω διαφόρων δοκιμών εδάφους και περίπου 200 δοκιμών πτήσης για περίπου δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επαλήθευση περίπου 260 στοιχείων, όπως η ταχύτητα του αεροσκάφους, η ακτίνα μάχης και η απόσταση προσγείωσης.

Με την απόκτηση της ικανότητας μάχης, έχουν προετοιμαστεί οι συνθήκες ώστε το πρώτο σχέδιο μαζικής παραγωγής του επόμενου έτους να προχωρήσει χωρίς προβλήματα, ανέφερε η νοτιοκορεάτικη υπηρεσία προμηθειών όπλων.

Στο μέλλον, θα διενεργείται αξιολόγηση για να δοκιμάζεται συνεχώς η επέκταση του εύρους πτήσης και η απόδοση των αεροηλεκτρονικών συστημάτων, ο ανεφοδιασμός στον αέρα, η εκτόξευση πυραύλων αέρος-αέρος και ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία θα κριθούν τελικά ως «κατάλληλα για μάχη» το 2026. Η μαζική παραγωγή του KF-21 θα ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο και θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας (ROKAF) από το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Πηγή: Defense Mirror