KF-21: Το μαχητικό επόμενης γενιάς θα εξοπλιστεί με νέο πύραυλο cruise μεγάλης εμβέλειας

Η Υπηρεσία Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα ανάπτυξης για την κατασκευή του νέου πυραύλου cruise μεγάλης εμβέλειας τύπου Cheonryong, ο οποίος θα εκτοξεύεται από αεροσκάφη και προφανώς από το νέο, εγχώριας κατασκευής μαχητικό πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου KF-21.

Ειδικότερα, η DAPA είπε ότι θα δαπανήσει 145 εκατομμύρια δολάρια «για την παραγωγή του πρώτου – εξίσου εγχώριας κατασκευής – εγχώριου air-launched cruise missile (ALCM)» μέχρι το 2028 και ότι θα τοποθετηθεί στο μαχητικό αεροσκάφος τύπου KF-21, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό πριν από περίπου δύο μήνες, κατά την διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης που διεξήχθη στην αεροπορική βάση της Sacheon.

Ο μελλοντικός πύραυλος cruise αναμένεται να έχει εμβέλεια και να πλήττει αποτελεσματικά και με μεγάλη ακρίβεια στόχους έως και 500 χιλιόμετρα, ενώ θα γίνει η «αιχμή του δόρατος» του KF-21. Η προσπάθεια της Νότιας Κορέας να προχωρήσει στην παραγωγή τέτοιων στρατιωτικών εξοπλισμών, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας σε πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας, υπό το φόντο της κλιμακούμενης και αυξανόμενης έντασης που δημιουργεί η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου πυραύλου τύπου Cheonryong θα ξεκινήσει τώρα τον Δεκέμβριο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, ενώ θα διαθέτει αρχικό προϋπολογισμό 145 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως προαναφέρθηκε, ενώ η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα έχει μεγάλη εμπλοκή και συμμετοχή.

Φωτογραφίες Reuters