KF-21: Με εγχώριας κατασκευής ραντάρ AESA πέταξε το μαχητικό νέας γενιάς της Νότιας Κορέας [pic]

Η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) ανακοίνωσε ότι το εγχώριας κατασκευής ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) εγκαταστάθηκε και δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία στο νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς τύπου KF-21 Boramae.

Συγκεκριμένα, το τρίτο κατά σειρά κατασκευασμένο πρωτότυπο αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση συνολικής διάρκειας 84 λεπτών, στο οποίο ήταν τοποθετημένο το νέο ραντάρ τύπου AESA που έχουν αναπτύξει οι Νοτιοκορεάτες, γεγονός που αποτελεί στιγμή «ορόσημο» στην πρόοδο και τις προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Το νέο ραντάρ AESA στο KF-21 Πηγή: DAPA

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας σκοπεύει να πραγματοποιήσει πτήσεις με δύο ακόμα πρωτότυπα μαχητικά αεροσκάφη τύπου KF-21, με στόχο να συμπληρωθούν συνολικά 2.000 δοκιμαστικές πτήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026. Υπενθυμίζεται ότι τα «Γεράκια» της ROKAF καθώς συμβολίζει την μετάβαση των αεροπορικών δυνάμεων τη χώρας στα μαχητικά επόμενης γενιάς, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Ακόμα, η Υπηρεσία Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας  δήλωσε πριν μερικούς μήνες ότι θα δαπανήσει 145 εκατομμύρια δολάρια «για την παραγωγή του πρώτου – εξίσου εγχώριας κατασκευής – εγχώριου air-launched cruise missile (ALCM)» μέχρι το 2028 και ότι θα τοποθετηθεί στο μαχητικό αεροσκάφος τύπου KF-21. Ο μελλοντικός πύραυλος cruise αναμένεται να έχει εμβέλεια και να πλήττει αποτελεσματικά και με μεγάλη ακρίβεια στόχους έως και 500 χιλιόμετρα, ενώ θα γίνει η «αιχμή του δόρατος» του KF-21.

Φωτογραφία αρχείου Reuters