KF-21 «Hawk»: Ετοιμάζεται για «κυνήγι» το stealth μαχητικό της Νότιας Κορέας [vid]

Η Νότια Κορέα αποκάλυψε για πρώτη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, το νέο stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς KF-21 με το προσωνύμιο «Boramae», το οποίο σημαίνει «νεαρό γεράκι που εκπαιδεύτηκε για κυνήγι», και σύντομα θα ενταχθεί στο «κλειστό γκρουπ» των χωρών που έχουν την τεχνολογία να αναπτύξουν τέτοιου είδους αεροπορικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σεούλ αποφάσισε να διαφημίσει, να προωθήσει το αεροσκάφος της, με ένα εντυπωσιακό βίντεο, με πρωταγωνιστή το προηγμένο δικηνητήριο stealth μαχητικό KF-21 «Boramae», που αναμένεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις του στους αιθέρες, σε μια χρονική συγκυρία όπου η Βόρεια Κορέα αλλά και η Κίνα έχουν αυξήσει την προκλητικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του μαχητικού

Υπενθυμίζεται, ότι το KF-21 είναι προϊόν ενός αναπτυξιακού προγράμματος συμπαραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους, μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, όπου η Σεούλ κατέχει το 80% των μετοχών, ενώ η Τζακάρτα το υπόλοιπο 20%,  μαζί με κάποια «προνόμια», όπως η προμήθεια συνολικά 50 τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και η πολύτιμη τεχνογνωσία και τεχνολογία για την υποστήριξη και την συντήρηση του μελλοντικού της στόλου αεροσκαφών.

KF-21

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 719 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην ανάπτυξη του KF-21, περίπου το 65 % από πάνω από 30.000 ανταλλακτικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτότυπο αεροσκάφος κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα, με την Διοίκηση του Προγράμματος Απόκτησης Άμυνας της χώρας (DAPA) να σχεδιάζει την αύξηση του ποσσοστού αυτού. Ακόμα, η Σεούλ υπολογίζει ότι το αναπτυξιακό έργο του μαχητικού έχει δημιουργήσει 2,1 τρισεκατομμύρια γουόν σε σε επενδύσεις και 12.000 θέσεις εργασίας από το 2016 έως το 2020., ενώ όταν δοθεί το «πράσινο φως» για μαζική παραγωγή, αναμένεται η δημιουργία  ακόμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας και 5,9 τρισεκατομμύρια γουόν πρόσθετης αξίας.

Σε ό,τι αφορά βέβαια την παραγωγή, ο Πρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει ότι ο στόχος είναι η κατασκευή 40 stealth μαχητικών έως το 2028 και 120 μαχητικά μέχρι το 2032. Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται η παραγωγή έξι πρωτότυπων KF-21 για δοκιμές και ανάπτυξη. Τα πρώτα τρία έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα επόμενα τρία το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: Defence Blog