Ο «Κεραυνός» της Ιρανικής αεροπορίας εντάσσεται σε υπηρεσία

Το Ιράν έθεσε, επιτέλους, σε παραγωγή, το μαχητικό Saeghe (Κεραυνός) το οποίο όμως βασίζεται, για την ακρίβεια, αποτελεί αντίγραφο, του αμερικανικού F-5.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, το οποίο επικαλείται πληροφορίες υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ιρανικής αεροπορίας, το Ιράν έχει εξοπλίσει ήδη αρκετές μοίρες μαχητικών με αεροσκάφη του τύπου.

Μέχρι τώρα πιστεύονταν πως μόνο τρία αεροσκάφη του τύπου βρισκόταν σε υπηρεσία με την 23η Μοίρα Μαχητικών στη βάση της Ταυρίδας.

Το Saeghe πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007. Στην πραγματικότητα αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αμερικανικού μαχητικού ημέρας F-5Ε, από τα οποία η Ιρανική αεροπορία είχε αγοράσει, επί σάχη, 141, εκ των οποίων 31 φαίνεται πως πετούν ακόμα.

Τα Saeghe κατασκευάστηκαν από την ΗΕSA, την ιρανική κρατική αεροναυτική εταιρεία. Η μόνη, σημαντική διαφορά του Saeghe με το F-5E είναι η ύπαρξη δύο κάθετων σταθερών.

Οι Ιρανοί υποστηρίζουν πως οι επιδόσεις του είναι ανώτερες του F-5 και εφάμιλλες του F-18 Hornet, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και είναι απίθανο να ισχύει.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κινητήρες ή τα λοιπά συστήματα του αεροσκάφους. Θεωρείται πιθανό το αεροσκάφος να διαθέτει πολλά ρωσικά υποσυστήματα, από αεροσκάφη Mig-29, αλλά συστήματα που προέρχονται από τον κανιβαλισμό αεροσκαφών F-14, που διάθετε κάποτε η Ιρανική αεροπορία.

Οι Ιρανοί ανακοίνωσαν πως θα μετατρέψουν και 24 από τα σε κατάσταση πτήσης F-5Ε σε Saeghe. Οι Ιρανοί έχουν ανακοινώσει πως εργάζονται επί ενός σχεδίου κατασκευής αεροσκάφους στελθ, με την ονομασία F-313 Qaher (Κατακτητής).

Πηγή: Janes
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert