KC-46: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρήγγειλε 15 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε στην Boeing συμβόλαιο αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 15 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-46 Pegasus. Η USAFA δήλωσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη παραγγελία αφορά την ένατη «παρτίδα» αγοράς τέτοιων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing ανακοίνωσε ότι η νέα αυτή σύμβαση θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-46 Pegasus σε 128, εκ των οποίων τα 68 ήδη έχουν παραδοθεί και χρησιμοποιούνται. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Boeing έχει σε ισχύ μια ακόμα σύμβαση για την παράδοση 2 αεροσκαφών στο Ισραήλ και 10 αεροσκαφών ίδιου τύπου στην Ιαπωνία.

Τα KC-46 έχουν αυξήσει σταθερά την ικανότητά τους να ανεφοδιάζει διαφορετικών τύπων αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια, με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να κάνει γνωστό τον περασμένο  Σεπτέμβριο, ότι πλέον διαθέτουν την πιστοποίηση για την εκτέλεση εναέριου ανεφοδιασμού σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα αεροσκάφη εκτός από τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10 Warthog.

Τον Αύγουστο, τρία αεροσκάφη τύπου KC-46 πραγματοποίησαν τις πρώτες αποστολές ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή καθώς αναπτύχθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15E Strike Eagle που εκτελούσαν αποστολές υπό την διοίκηση της CENTCOM.