KC-46: Για πρώτη φορά «Πήγασος» της USAF έκανε τον «γύρο του κόσμου» με απευθείας πτήση 45 ωρών και έγραψε ιστορία

Ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-46 Pegasus της 22ης Πτέρυγας Εναέριου Ανεφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ «έγραψε ιστορία» αφού πραγματοποίησε πτήση, μεταξύ 29 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2024, συνολικής διάρκειας 45 ωρών, περνώντας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Ασία, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ήταν η πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος KC-46 ολοκλήρωσε επιτυχώς την επιχείρηση μέγιστης αντοχής (Maximum Endurance Operation) με την κωδική ονομασία «Project Magellan», ενώ η αρμόδια Διοίκηση της USAF ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης, το ιπτάμενο τάνκερ εκτέλεσε εναέριο ανεφοδιασμό σε στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit, σε μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 Globemaster III, σε μαχητικά αεροσκάφη F-15E και σε ένα άλλο αεροσκάφος KC-46.

Για την επιχείρηση αυτή, το KC-46 πέταξε με διπλό πλήρωμα, δηλαδή με τέσσερις πιλότους, δύο χειριστές εναέριου ανεφοδιασμού, δύο Αξιωματικούς πτήσης και με έναν στρατιωτικό γιατρό, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσίες καθήκοντα εκ περιτροπής. Αρχικά, το KC-46 Pegasus απογειώθηκε από την αεροπορική βάση McConnell στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) στις 29 Ιουνίου και κατευθύνθηκε προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου ανεφοδιάστηκε από ένα άλλο KC-46 ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια.

Στη συνέχεια, το ιπτάμενο τάνκερ έφτασε στη Χαβάη, όπου ανεφοδίασε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-17 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή. Έπειτα, κατευθύνθηκε προς το Γκουάμ όπου και ανεφοδιάστηκε με καύσιμα για δεύτερη φορά και μετά πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον τρίτο ανεφοδιασμό του. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το Ιράκ και εκτέλεσε εναέριο ανεφοδιασμό σε δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15E που εκτελούσαν αποστολές στην περιοχή.

Έπειτα, το KC-46 πέταξε πάνω από την Τουρκία, την ανατολική και κεντρική Ευρώπη αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο για εναέριο ανεφοδιασμό με δύο αεροσκάφη τύπου KC-135 και στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία επιστροφής όπου ανεφοδίασαν τρία stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2 στο Μιζούρι και τελικά προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση McConnell στις 1 μ.μ. την 1η Ιουλίου 2024.

Με πληροφορίες από: The Aviationist