KC-135: Η αμερικανική ΠΑ καθήλωσε τα αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού για να προλάβει πιθανή συντριβή

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει καθηλώσει τον στόλο των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker προκειμένου να επιθεωρήσει και να αντικαταστήσει ένα βασικό εξάρτημα που, εάν δεν επιδιορθωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η Διοίκηση Υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας εξέδωσε διαταγή για επιθεώρηση όλων των KC-135 για ελαττωματικές «ουρές» πριν από τις επόμενες πτήσεις τους. Οι επιθεωρήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 15 ημερών και να περιλαμβάνουν όχι μόνο τα KC-135, αλλά και τα αεροπλάνα αναγνώρισης RC-135 και τον στόλο WC-135 Constant Phoenix.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η υπηρεσία διαθέτει 414 Stratotanker.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, είχαν επιθεωρηθεί 90 αεροσκάφη και βρέθηκαν 24 ακατάλληλα εξαρτήματα. Η επιδιόρθωση είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου μία ημέρα. Η USAF ανέφερε ότι έως και 207 αεροσκάφη τύπου KC-135 θα μπορούσαν να έχουν λάβει τα ελαττωματικά εξαρτήματα.

Το KC-135 μπήκε σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αλλά η «γερασμένη» ηλικία του έχει οδηγήσει την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να «κυνηγάει» την αντικατάστασή του από το KC-46A Pegasus. Ωστόσο, το νέο αεροκάφος έχει αντιμετωπίσει μια σειρά τεχνικών προβλημάτων, που σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να βασίζεται στο KC-135 ως βασικό μέρος του στόλου ανεφοδιασμού της.

Πηγή: Breaking Defense