Η Ρωσία εξοπλίζεται και καυχιέται: Επιδεικνύει το νέο πυρηνικό τις υπερόπλο στις ΗΠΑ

Η Ρωσία δήλωσε ότι έδειξε το νέο υπερηχητικό σύστημα πυρηνικών πυραύλων, Avangard, στους επιθεωρητές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας διμερούς συνθήκης ελέγχου όπλων πριν από την ανάπτυξη των δοκιμών.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να αναπτύξει το σύστημα πυραύλων Avangard μέσα σε ένα χρόνο. Ένα από τα πολλά νέα όπλα που ανακοινώθηκαν το 2018, το Avangard χαρακτηρίστηκε ως ένα πρότζεκτ εξαιρετικής σημασίας καθώς είναι ικανό να αποφύγει όλα τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αποτελώντας έτσι την νούμερο ένα απειλή των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του στρατού, η επίδειξη έγινε υπό την αιγίδα της συνθήκης New START, προκειμένου να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα» της συμφωνίας.

Η σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, στις 24-26 Νοεμβρίου 2019, το σύστημα πυραύλων Avangard με υπερυψωμένο πτερύγιο παρουσιάστηκε στην αμερικανική ομάδα επιθεώρησης».
Ο πυρηνικός πύραυλος Avangard (Vanguard) θα μπει στην υπηρεσία του στρατού τον Δεκέμβριο του 2019, μπορεί να διανύσει απόσταση έχοντας 20 φορές την ταχύτητα του ήχου και να χτυπήσει διάφορους στόχους. Μάλιστα, μπορεί να διεισδύσει ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η εξαιρετική ευελιξία του καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση.

Το New START είναι μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010, άρχισε να ισχύει το επόμενο έτος και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2021.

Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του τμήματος μη-διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς αναζητούν πρόσχημα για να αποφύγουν την επέκταση της συνθήκης.

Πηγή: Sputnik / The Moscow Times