Καταριανοί στα ΕΑΣ για «ψώνια made in Greece»

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επισκέψεις σε εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ -ΕΒΟ) κάνει ο Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ Υποπτέραρχος Ahmed Ibrahim Rashid Al Malki,- κίνηση που εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ότι ανταποκρίνεται στην πρόταση  της Αθήνας για …ψώνια »ΜΑDE IN GREECE» στο  Κατάρ  για να ενισχυθεί η κρατική βιομηχανία ενόψει αξιολόγησης της τρόικας και να γλυτώσει το λουκέτο.
Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πραγματοποιούνται πολλές και πολυεπ’ιπεδες επαφές Ελλάδας -Κατάρ- και πέραν του αμυντικού τομέα.

Το ντοσιέ των …50 εκ. ευρώ

Η αρχική κίνηση προς το Κατάρ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου έγινε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ  κ. Κωσταράκο με παρότρυνση της Αν. Υπουργού Άμυνας κ Φώφης Γεννηματά που έχει να λάβει την διάσωση των ΕΑΣ και ήδη πέτυχε το πρώτο σκέλος της μάχης με την τρόικα. Τώρα χρειάζονται αρκετές παραγγελίες Ο στρατηγός Κωσταρακος λοιπόν , υλοποιώντας την εφαρμοζόμενη αρχή της » στρατιωτικής διπλωματίας»  και της »εξοπλιστικής διπλωματίας» ενημέρωσε τους συνομιλητές του στο Κατάρ προ μηνός  για τις παραγωγικές δυνατότητες της κρατικής εταιρίας  »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα » δίνοντάς στον Υπουργό Επικρατείας επί Θεμάτων Άμυνας, υποστράτηγο Hamad Bin Ali Al-Attiyah   και ένα ντοσιέ με όλα τα υψηλής τεχνολογίας πυρομαχικά κλπ προϊόντα που κατασκευάζει και εξάγει η εταιρία σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων πχ οι ΗΠΑ , η Γαλλία κλπ κλπ.  ζητώντας να εξετασθεί και να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών του Κατάρ κάποιες παραγγελίες από την ελληνική εταιρία.
Στο ντοσιέ υπήρχε και επιστολή του Υπουργού Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλου που εξηγούσε  την σημασία της ελληνικής πρότασης και την ικανότητα των ΕΑΣ να ανταποκριθούν με συνέπεια σε οποιαδήποτε παραγγελία που καλύπτεται από τις γραμμές παραγωγής της.

Την Δευτέρα λοιπόν 12 Μαΐου 2014 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Υποδιοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ Υποπτέραρχο Ahmed Ibrahim Rashid Al Malki, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τη Στρατιωτική Συνεργασία των δύο χωρών.Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ ενέταξε και επισκέψεις σε εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.- θετικό σημάδι ανταπόκρισης.  Παρών σε επαφές του Κταριανού αξιωματούχου ήταν και ο Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτεραρχος Χρ. Βα’ί’τσης με τον οποίο διατηρεί επαφή από καιρό

Εκπαίδευση στον Εβρο

Εξάλλου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχθηκε  τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του Κατάρ, Υποναύαρχο Mohammend Nasser Al-Mohannadi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον οποίο είχε επίσης συνάντηση..

Πρόσφατα επίσης  στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» στην Αλεξανδρούπολη, έγινε η τελετή λήξης της εκπαίδευσης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Ειδικοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού του Κατάρ σε αντικείμενα τεθωρακισμένων, στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Και το ΥΠΕΞ στην μάχη 

Εξάλλου ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσων του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτης Μίχαλος  καλεσμένος της Καταρινής Κυβέρνησης, λαμβάνει μέρος στο «14ο Φόρουμ της Ντόχας», το οποίο πραγματοποιείται από 12-14 Μαΐου 2014 και  έχει ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, θέματα διεθνούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ ο κ. Μίχαλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Καταρινό Υπουργό Εξωτερικών, Dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, τον Υφυπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, κ. Sultan Al Khater, τον Δ/ντα Σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Qatar Investment Authority και της θυγατρικής του Qatar Holding, κ. Ahmad Al Sayed, τον Δ/ντα Σύμβουλο του επενδυτικού βραχίονα τουΚατάρ στο Real Estate, Qatari Diar κ. Khaled Al Sayed καθώς και με τον Dr Abdulla Al Kubaisi του Qatar Foundation.

Συμβόλαια ενόψει του τεστ της τρόικα

Αυτό που έχει εξηγηθεί  στους Καταριανούς – αλλά και σε αξιωματούχους άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως ειπαμε - είναι ότι μετά την επιτυχία της αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά να αποφευχθεί το λουκέτο στα άλλοτε κραταιά ΕΑΣ που επιδίωκε η »τρόικα», η εταιρία χρειάζεται, μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα περάσει πάλι από το »τεστ» των τρο’ι’κανών, να μπορεί να επιδείξει μια σειρά από συμβόλαια και ιδιαίτερα από το εξωτερικό που θα της δίνουν »αέρα» για τα επόμενα χρόνια.

Τα ελληνικά ατού

Τα ΕΑΣ μπορούν άνετα να απορροφήσουν άμεσα παραγγελίες αξίας 50.000.000 ευρώ από την γκάμα προϊόντων παρουσίασε.στο Κατάρ, το οποίο  μόνο κατά την διάρκεια της έκθεσης Αμυντικού Υλικού  DIMDEX στην πρωτεύουσά του Ντόχα παρήγγειλε όπλα αξίας 23 δις δολαρίων… Εξάλλου η μέχρι τώρα αμυντική συνεργασία των δυο χωρών είναι άριστη όπως η φιλοξενία μαχητικών του Κατάρ  στην βάση της Σούδας κατά την επίθεση στον Καντάφι, τη αεροπορική εκπαίδευση στην Τανάγρα κλπ, τη εκπαίδευση προ διετίας στην Ξάνθη στρατιωτικών και πρόσφατα στην Αυλώνα.. Είναι ενδεικτικό του καλού κλίματος ότι οι Καταριανοί στο περίπτερό των Ενόπλων Δυνάμεών τους  κατά την πρόσφατη  έκθεση DIMDEX πρόβαλαν συνεχώς βίντεο με την εκπαίδευσή τους στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την συμμετοχή  στρατιωτικού τμήματός τους στην παρέλαση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην πρωτεύουσα του Εβρου.