«Κάστρο του Χάρι Πότερ»: Με βόμβες διασποράς χτύπησε η Ρωσία κατοικημένη περιοχή στην Οδησσό [vid]

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το χτύπημα της Ρωσίας στην καρδιά της Οδησσού, όπου επλήγη το λεγόμενο «Κάστρο του Χάρι Πότερ», μια έπαυλη πρώην πολιτικού, που τώρα στεγάζει τμήματα της Νομικής Σχολής και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

Αρχικά ο περιφερειάρχης της περιοχής είχε αναφέρει πως η επίθεση στο σημείο που βρίσκεται το «Κάστρο του Χάρι Πότερ» έγινε με πύραυλο Iskander.

Ωστόσο νεότερα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα φανερώνουν ότι στην επίθεση στην «καρδιά» της Οδησσού και μάλιστα μέρα – μεσημέρι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία τέτοιες βόμβες εντός κατοικημένης περιοχής κάνουν πολλούς χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης να μιλούν για έγκλημα πολέμου.

Στο βίντεο αποτυπώνεται η στιγμή κατά την οποία πολλαπλές εκρήξεις – χαρακτηριστικές των βομβών διασποράς – γίνονται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το «Κάστρο του Χάρι Πότερ» σε ώρα που πολλοί κάτοικοι της πόλης βρίσκονταν στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται πως από το ρωσικό χτύπημα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άτομα ενώ τραυματίστηκαν άλλα 28.

Τα πυρομαχικά διασποράς ρίπτονται από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα. Περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες που διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά κυρίως αμάχους

Το 2010 υπεγράφη στο Όσλο η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, που επί της ουσίας απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση βομβών διασποράς, την οποία έχουν υπογράψει και επικυρώσει 110 κράτη, ενώ άλλα 13 την έχουν υπογράψει χωρίς να την επικυρώσουν, οπότε δεν την έχουν θέσει τυπικά σε ισχύ.

Ωστόσο πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι HΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Ουκρανία δεν την έχουν υπογράψει.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε κατά κόρον πυρομαχικά διασποράς στην Συρία, ενώ οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει αφειδώς στο Βιετνάμ.