Καναδάς: Θα αποκτήσει 12 νέα υποβρύχια για να προστατεύσει τα συμφέροντά του στον Αρκτικό Ωκεανό

Ο Καναδάς ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την ναυπήγηση12 υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης για να ενισχύσει την ασφάλειά του στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο νέος στόλος υποβρυχίων θα αντικαταστήσει τα γηρασμένα υποβρύχια κλάσης Victoria που είναι σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Καναδάς δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές τις λεπτομέρειες του προγράμματος και τις τεχνικές προδιαγραφές των υποβρυχίων.

Τα νέα υποβρύχια θα έχουν εκτεταμένο βεληνεκές ανάπτυξης και αντοχή για τη διατήρηση των δυνατοτήτων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης σε ολόκληρο τον Καναδά και τους ωκεανούς που τον περιβάλλουν, και για την υποστήριξη των συμμάχων.

Η καναδική αμυντική πολιτική επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Αρκτική και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες απειλές με «αυξανόμενες δυνατότητες και περιφερειακές στρατιωτικές φιλοδοξίες».

Στην ανακοίνωσή της, η Οτάβα άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά νέων υποβρυχίων αποτελεί μέρος της απάντησης του Καναδά στους αυξανόμενους υποθαλάσσιους στόλους της Κίνας και της Ρωσίας.

«Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο, ο Καναδάς χρειάζεται έναν νέο στόλο υποβρυχίων – και σήμερα, ανακοινώσαμε ότι θα προχωρήσουμε με αυτήν την απόκτηση», σημείωσε ο Καναδός υπουργός Άμυνας Μπιλ Μπλερ.

«Αυτός ο νέος στόλος θα επιτρέψει στον Καναδά να προστατεύσει την κυριαρχία του σε έναν κόσμο που αλλάζει και να κάνει πολύτιμες, υψηλής ποιότητας συνεισφορές στην ασφάλεια των εταίρων μας και των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να παραδώσουμε αυτόν τον νέο στόλο στο Βασιλικό Καναδικό Ναυτικό», πρόσθεσε.

Σε σχόλιό του, το καναδικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί το κόστος των υποβρυχίων, ενώ σε αυτήν την αρχική φάση αναζητά εταιρείες που θα αναλάβουν να εργαστούν στο νέο πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense