Kalibr: Η Ρωσία «διπλασίασε» τον αριθμό πυραύλων cruise στην Μαύρη Θάλασσα – «Προετοιμασία» για μεγάλη επίθεση;

Από τις 9 Μαΐου, η Ρωσία φαίνεται να έχει διπλασιάσει τον αριθμό των πλοίων εκτόξευσης πυραύλων cruise (SLCM) τύπου Kalibr στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον εκρπόσωπο τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας,  Oleksandr Motuzianyk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ουκρανικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πλέον 50 πύραυλοι Kalibr.

«Από σήμερα, υπάρχουν επτά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους τύπου Kalibr στη Μαύρη Θάλασσα με συνολικό οπλοστάσιο έως και 50 πυραύλων».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας συνεχίζουν να εκτελούν αποστολές «για την απομόνωση της περιοχής , τη διεξαγωγή αναγνώρισης και την παροχή πυροσβεστικής υποστήριξης προς την ακτή».

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, υπήρχαν μόνο τρία ρωσικά πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους cruise στη Μαύρη Θάλασσα, με συνολικό οπλοστάσιο έως και 20 πυραύλων.

Η Ρωσία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τις εργασίες για την αναβάθμιση του πυραύλου cruise 3M-54 Kalibr, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Almaz-Antey Yan Novikov.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης, ο Novikov επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει συμφέρον να συνεχίσει να βελτιώνει το 3M-54 Kalibr. Οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για αυτόν τον εκσυγχρονισμό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι «σημαντικά βελτιωμένη απόδοση πτήσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα μάχης». «Στο τέλος, περιμένουμε ένα προϊόν που ξεπερνά σημαντικά την τρέχουσα γενιά», κατέληξε ο Novikov.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου