Έπειτα από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ρωσίας, μετά το “πάγωμα” της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μεσαίου Βεληνεκούς INF, φαίνεται πως τα λόγια γίνονται πράξεις στη Μόσχα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Και αυτό γιατί η τεράστια τροποποίηση του πυραυλικού συστήματος Kalibr, που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, για χερσαία εγκατάσταση και επιχειρησιακή χρήση, ανατρέπει τα δεδομένα.
Ειδικότερα, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει τη χερσαία εκδοχή του θαλάσσιου πυραυλικού συστήματος Kalibr και να οργανώσει τη σειριακή παραγωγή του ήδη από το τέλος του 2019, δήλωσε πηγή που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής πυραύλων χθες στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Το χερσαίο σύστημα Kalibr με πυραύλους cruise μπορεί να αναπτυχθεί και να προετοιμαστεί για τη σειριακή παραγωγή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Η ανάπτυξη μιας χερσαίας έκδοσης δεν θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ο μεγάλης εμβέλειας πύραυλος Kalibr λειτουργεί εδώ και καιρό στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία όταν η Ρωσία προχώρησε σε πυραυλικές επιθέσεις ακριβείας στη Συρία, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας πως «για να χρησιμοποιηθεί αυτό το οπλικό σύστημα από χερσαίες δυνάμεις και εγκαταστάσεις, είναι απαραίτητο μόνο να γίνουν αλλαγές στο σύστημα ελέγχου του και να αντικατασταθεί το λογισμικό».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί η χερσαία έκδοση του συστήματος Kalibr με πύραυλο cruise μεγάλης εμβέλειας μέχρι το 2019-2020 ως αντίμετρο στις συνεχιζόμενες εργασίες των ΗΠΑ για τη δημιουργία πυραύλων εδάφους, κάτι που η Μόσχα θεωρεί ότι αποτελεί παραβίαση της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF) από την Ουάσινγκτον.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσαν την 1η Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της στη Συνθήκη INF από τις 2 Φεβρουαρίου και θα την εγκαταλείψει εντός έξι μηνών, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τις διατάξεις και τις προβλέψεις της Συνθήκης.
Μια μέρα αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκρίθηκε αναλόγως, λέγοντας ότι η Μόσχα θα αναστείλει και αυτή εκ μέρους της τη συμμόρφωση προς τη Συνθήκη INF, που χρονολογείται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Επιπλέον, είπε στους Υπουργούς του να μην ξεκινήσουν συνομιλίες αφοπλισμού με την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γίνουν «αρκετά ώριμες» για ισότιμο και ουσιαστικό διάλογο.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπτυξη νέων όπλων που θα αντιστοιχούν στα ίδια “βήματα” που κάνει η Ουάσινγκτον.
Η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς(INF) υπεγράφη από τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Δεκεμβρίου 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988.
Η συμφωνία INF καλύπτει ανεπτυγμένους και μη ανεπτυγμένους πυραύλους μικρής εμβέλειας (από 500 έως 1.000 χιλιόμετρα) και βλήματα μεσαίας εμβέλειας (από 1.000 έως 5.500 χιλιόμετρα).
Μέχρι τον Ιούνιο του 1991, τα μέρη είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συνθήκης, καθώς η Σοβιετική Ένωση είχε καταστρέψει 1.846 πυραύλους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστρέψει 846.
Δείτε βίντεο:
Πηγή: TASS