Kaan: Ουκρανική εταιρεία συμμετέχει στο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κινητήρα του νέου τουρκικού μαχητικού

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών, η ουκρανική εταιρεία Ivchenko Progress συμμετέχει στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) με στόχο τον σχεδιασμό και την μετέπειτα ανάπτυξη κινητήρα turbofan για να ενσωματωθεί στο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου Kaan.

Μάλιστα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του συνεργάζεται με την Τουρκία, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, ενώ τουρκικές αμυντικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την προκαταρκτική μελέτη σχεδιασμού του νέου κινητήρα συμμετέχουν η τουρκική εταιρεία TRMotor σε συνεργασία με την TUSAS Engine Industries Inc και η κρατική, ουκρανική εταιρεία Ivchenko Progress, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό κινητήρων αεροσκαφών.

Σημειώνεται ότι Άγκυρα και Κίεβο έχουν εμβαθύνει την στρατηγική συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα τα τελευταία χρόνια, αφού προέρχονται από την Ουκρανία οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akinci, Kizilelma, Anka-3 αλλά και στα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου T929 και στους πυραύλους cruise τύπου Kemankes και Super Simsek. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί και η συνεργασία των δύο χωρών στο πρόγραμμα ανάπτυξης και ναυπήγησης κορβετών κλάσης ADA.

Σε ό,τι αφορά την δημιουργία και κατασκευή ενός τουρκικού κινητήρα turbofan, ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ έχει δηλώσει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί περίπου 8 με 10 χρόνια. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται αμερικανικής κατασκευής κινητήρες τύπου F110 στο πρωτότυπο αεροσκάφος τύπου Kaan και με αυτούς αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το Δεκέμβριο του 2023.

Φωτογραφία Wikipedia