K9 Thunder: Η Ρουμανία θα αποκτήσει νοτιοκορεάτικα πυροβόλα αξίας 920 εκατομμυρίων δολαρίων [pic]

Η Ρουμανία θα αγοράσει 54 αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 Thunder της Νότιας Κορέας αξίας 920 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει η χώρα τα τελευταία 7 χρόνια.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Νότιας Κορέας Shin Won-sik και του Ρουμάνου ομολόγου του Angel Tilvar, στο Βουκουρέστι.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ασίας και είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του θέματος.

Τον Απρίλιο του 2024, οι πρόεδροι των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής όπλων, ενώ ήδη υπήρχαν πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων της Hanwha.

Η απόφαση της Ρουμανίας να αγοράσει τα K9 Thunder, έρχεται μετά την απόφαση της Πολωνίας να αγοράση τα άρματα μάχης K2 Black Panther, τα πυροβόλα των 155 χλστν K9 Thunder, τους εκτοξευτές K239 Chunmoo και τα ελαφριά μαχητικά FA-50, εδραιώνοντας τη Νότια Κορέα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Νότια Κορέα εργάζεται για να καθιερωθεί ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Μετά τη Ρουμανία, ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας πρόκειται να μεταβεί στην Πολωνία για ένα τριήμερο ταξίδι, όπου θα συναντήσει τον Πολωνό υπουργό Άμυνας και θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και των όπλων.

Φωτογραφία Reuters