K9 Thunder: Η Ρουμανία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 54 νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων της Νότιας Κορέας

Η Ρουμανία ολοκλήρωσε και επίσημα, χθες Τρίτη, την διαδικασία αγοράς νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9 Thunder αφού υπέγραψε την τελική συμφωνία αξίας 998 εκατομμυρίων δολαρίων με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha Aerospace, όπως επιβεβαίωσε η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της Ρουμανίας τα τελευταία επτά χρόνια, αφού το Βουκουρέστι θα αποκτήσει 54 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου K9 Thunder αλλά και 36 τεθωρακισμένα οχήματα ανεφοδιασμού τύπου K10.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, προβλέπεται και η συνεργασία της Hanwha με ρουμανικές εταιρείες για την παραγωγή των οπλικών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν από το 2027 και έπειτα στις ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα από τον περασμένο Απρίλιο.

Πλέον, η Ρουμανία γίνεται η ένατη χώρα, εκτός της Νότιας Κορέας, που θα έχει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 Thunder στο οπλοστάσιό της, μετά την Αυστραλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Νορβηγία, την Εσθονία, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2023 η Ρουμανία έκανε παραγγελία για τα νοτιοκορεάτικα φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Chiron, γεγονός που είναι ενδεικτικό της αναπτυσσόμενης συνεργασίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters