K9 Thunder: Η Εσθονία παρέλαβε έξι προηγμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα και περιμένει ακόμα 12

Η Εσθονία παρέλαβε έξι προηγμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου K9 Thunder από τη Νότια Κορέα, γεγονός που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της αρχικής συμφωνίας που προέβλεπε την προμήθεια 24 «Καταιγίδων» που κατασκευάζει η εταιρεία Hanwha.

Ωστόσο η Εσθονία αποφάσισε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το οπλοστάσιό της και τον Ιανουάριο του 2023 προχώρησε σε εκ νέου συμφωνία με τη Νότια Κορέα για την προμήθεια επιπλέον 12 αυτοκινούμενων πυροβόλων και ως εκ τούτου η Εσθονία αναμένεται να ξοδέψει συνολικά περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 36 πυροβόλων τύπου K9 Thunder μαζί με ανταλλακτικά, πυρομαχικά και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με εσθονικά μέσα ενημέρωσης, τα νοτιοκορεάτικα πυροβόλα θα υποστούν κάποιες τροποποιήσεις προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες όπου αναμένεται να αναπτυχθούν και να επιχειρούν. Σημειώνεται ότι η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα νέα συμφωνία για την απόκτηση ακόμα 152 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 Thunder.

Ο στρατός της Πολωνίας θα λάβει έξι πυροβόλα στην έκδοση K9A1 και 146 στην έκδοση K9PL από το 2025 έως 2027. Η καθαρή αξία της σύμβασης είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας. «Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης και την παράδοση ενός σημαντικού αποθέματος πυρομαχικών 155 χιλιοστών, που περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες μονάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Φωτογραφία Υπουργείου Άμυνας Εσθονίας