K2: Η Σεούλ δίνει 1.46 δισεκ. δολάρια για την μαζική παραγωγή στους «Μαύρους Πάνθηρες»

Η Επιτροπή Προώθησης Αμυντικών Προγραμμάτων της Νότιας Κορέας (Defense Project Promotion Committee – DAPA) έδωσε το «πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή νέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 Black Panther, με το πενταετές πρόγραμμα να υπολογίζεται σε περίπου 1,46 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο αριθμός των τανκς που θα κατασκευαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός θα είναι ο τέταρτος κύκλος μαζικής παραγωγής των προηγμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης που κατασκευάζονται από την εταιρεία Hyundai Rotem, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε υπηρεσία περισσότερα από 200 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου K2 από το 2014.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ανάγκασε την Πολωνία να ξεκινήσει ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε την προμήθεια 180 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 και 212 αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9. Υπενθυμίζεται ότι το «Black Panther» θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά άρματα μάχης στον κόσμο, με σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, με «αιχμή του δόρατος» το πυροβόλο 120 χιλιοστών της Rheinmetall.

Φωτογραφία αρχείου Reuters