JSOW: Τα ουκρανικά F-16 θα εξοπλιστούν με τις βόμβες ολίσθησης ακριβείας – Τα χαρακτηριστικά τους

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot, πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και οι βόμβες ολίσθησης ακριβείας τύπου AGM-154 JSOW.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες από το Politico ότι με το συγκεκριμένο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα προσφέρονταν πυρομαχικά διασποράς στις ουκρανικές δυνάμεις και η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο την παράδοση ενός αδιευκρίνιστου αριθμού βομβών ολίσθησης τύπου AGM-154 JSOW.

Αναλυτές και ειδικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν το όπλο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ουκρανία καθώς θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, όσο αυτή εξοπλίζεται παράλληλα με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, για πλήγματα κατά ρωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων αλλά και οχυρωμένων θέσεων.

Χαρακτηριστικά

Η βόμβα ολίσθησης ακριβείας τύπου AGM-154 JSOW (Joint Standoff Weapon), η οποία παρεμπιπτόντως βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατασκευάστηκε για τις επιχειρησιακές ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την εταιρεία Raytheon.

Χρησιμοποιείται κυρίως για πλήγματα κατά στόχων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας από μεγάλες αποστάσεις, εκτός εμβέλειας εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, κάτι που θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη από την εμπλοκή με ρωσικά συστήματα τύπου S-300 ή και S-400. Η βόμβα ολίσθησης ακριβείας τύπου AGM-154 JSOW έχει εμβέλεια 130 χιλιομέτρων όταν εκτοξεύεται από μεγάλα υψόμετρα και χρησιμοποιεί συστήματα αδρανειακής πλοήγησης και GPS.

Η διαμόρφωση JSOW-Α περιέχει πυρομαχικά διασποράς στην πολεμική της κεφαλή ενώ η διαμόρφωση JSOW-C ενσωματώνει ενιαία πολεμική κεφαλή τύπου BROACH 500 λιβρών που αποτελείται από διατρητική γόμωση βάρους 200 λιβρών και κύρια γόμωση 300 λιβρών, ενώ επίσης διαθέτει και σύστημα καθοδήγησης υπέρυθρης απεικόνισης στην τερματική φάση πλοήγησης προς τον στόχο.

Με απλά λόγια, η παράδοση των βομβών ολίσθησης ακριβείας τύπου AGM-154 JSOW στην Ουκρανία θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων για πλήγματα ακριβείας κατά κέντρων διοίκησης – ελέγχου, στρατιωτικών βάσεων και οχυρωμένων θέσεων, αλλά και να να αποδυναμώσει τις ρωσικές δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων στο πεδίο επιχειρήσεων.

Πηγή: Army Recognition / Φωτογραφίες αρχείου