jHUB: Σχολή χειριστών FPV drones «καμικάζι» εγκαινίασε ο βρετανικός Στρατός Ξηράς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και ο βρετανικός Στρατός Ξηράς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα με την δημιουργία Σχολής χειριστών – πιλότων, στην οποία στελέχη εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται στην λειτουργία και στην χρήση των FPV (First Person View) drones.

Στο πλαίσιο αυτό, η 16η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία πραγματοποίησε μια διαδικασία επιλογής στελεχών τα οποία θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων, εξουδετερώνοντας εχθρικούς στόχους.

Βρετανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν drone τύπου Parrot

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βρετανικός Στρατός Ξηράς, οι στρατιώτες χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα drones τύπου Parrot και Black Hawk σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες διάρκειας τριών εβδομάδων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα απαιτούμενα σεμινάρια και ώρες πτήσης ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις του χειριστή – πιλότου.

Όπως αναφέρουν και αρκετά στελέχη, τα drones FPV δεν διαθέτουν το GPS και το λογισμικό σταθεροποίησης που διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγαλύτερου μεγέθους και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολος ο χειρισμός τους, όμως από την άλλη είναι πιο ανθεκτικά σε εχθρικές παρεμβολές και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το οικονομικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς μια μονάδα πεζικού που είναι εξοπλισμένη με FPV drones μπορεί να χτυπήσει και να εξουδετερώσει εχθρικές θέσεις και στόχους που διαφορετικά θα χρειαζόταν βολές πυροβολικού και έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικά χρήση πόρων.

Σημειώνεται επίσης, ότι η 16η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επιχειρησιακής ετοιμότητας του βρετανικού Στρατού Ξηράς, είναι η πρώτη μονάδα στην οποία οι στρατιώτες διαθέτουν διόπτρα τύπου SMASH που χρησιμοποιεί λογισμικό επεξεργασίας εικόνας που διευκολύνει την κατάρριψη drones.

Διόπτρα SMASH

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: British Army