JF-17: To Αζερμπαϊτζάν θα εξοπλίσει τα νέα του μαχητικά αεροσκάφη με τους τουρκικούς πυραύλους Gokdogan και Bozdogan

Η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει σύντομα να περιλαμβάνει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε από το Πακιστάν, τα JF-17 «Thunder», και σχεδιάζει να τα εξοπλίσει με τους τουρκικούς πυραύλους αέρος – αέρος Gokdogan και Bozdogan.

Πέρα από τους τουρκικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, τα νέα αζέρικα μαχητικά θα έχουν και προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα ανεπτυγμένα από τουρκικές εταιρείες, όπως αναφέρει το περιοδικό Turkish Century Defense, επικαλούμενο τουρκικές αμυντικές πηγές.

Πακιστάν και Τουρκία ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία, ιδιαίτερα στην πυραυλική τεχνολογία. Απόδειξη της στενής συνεργασίας είναι η ενσωμάτωση των τουρκικών πυραύλων στο πακιστανικό μαχητικό.

Tο JF-17 έχει αναπτυχθεί από κοινού από την Pakistan Aeronautical Complex και την κινεζική Chengdu Aircraft Industry Corp. Διαθέτει κινεζικό σκελετό, δυτικά αεροηλεκτρονικά συστήματα και έναν ρωσικό κινητήρα.

Το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη JF-17-C Block III Thunder, με την πρώτη παράδοση να αναμένεται το επόμενο έτος. Η παραγγελία αναμένεται να εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027.

O πύραυλος αέρος – αέρος τύπου Gokdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του περίφημου αμερικανικού πυραύλου AIM-120 AMRAAM και έτσι θα χρησιμοποιείται για εμπλοκές BVR (Beyond-Visual-Range), διαθέτει λειτουργία «fire and forget», μπορεί να «κλειδώνει» πολλαπλούς στόχους, ενώ διαφημίζεται ως  ιδιαίτερα ανθεκτικός στα εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έχει εμβέλεια πάνω από 65 χιλιόμετρα.

Από την άλλη, ο πύραυλος αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Bozdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του αμερικανικού πυραύλου AIM-9X Sidewinder, έχει βεληνεκές τα 25 χιλιόμετρα και χρησιμοποιεί ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (Imaging Infra-Red) για τον εντοπισμό εχθρικών απειλών, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 3 Mach.

Φωτογραφία αρχείου Reuters