Η Αργεντινή επιθυμεί να ανανεώσει και να αναβαθμίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις και γι’αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση προώθησε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών, με το κινεζικό JF-17 να θεωρείται «φαβορί» έναντι άλλων επιλογών, όπως το αμερικανικό F-16, το ινδικό Tejas και το ρωσικό MiG-35.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπεται δαπάνη ύψους 664 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων για την υποστήριξη και την λειτουργία τους, ωστόσο το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής όσο και η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερης φύσεως.
Τα υποψήφια μαχητικά και το βρετανικό «εμπόδιο»
Κι αυτό δεν είναι άλλο από από την απαγόρευση που έχουν επιβάλλει οι Βρετανοί μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ ως προς την προμήθεια ανταλλακτικών ή εξαρτημάτων βρετανικής προέλευσης – κατασκευής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις επιλογές της Αργεντινής στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, μέσων και οπλικών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η λίστα περιλαμβάνει:
- το JF-17, που κατασκευάζεται από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα,
- το F-16 που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin
- το HAL Tejas που κατασκευάζεται από την Ινδία και
- το MiG-35 που κατασκευάζεται από την ρωσική United Aircraft Corporation.
Ωστόσο τα πράγματα εξακολουθούν να είναι περίπλοκα. Το ινδικής κατασκευής Tejas είναι πράγματι μια οικονομική επιλογή, ωστόσο τα εργοστασιακό ραντάρ, το σύστημα ανεφοδιασμού και το εκτινασσόμενο κάθισμα του μαχητικού είναι βρετανικής προέλευσης. Παρόλο που θα είναι εφικτή η αντικατάσταση των παραπάνω συστημάτων και του εκτινασσόμενου καθίσματος, εντούτοις αυτό θα γινόταν με υψηλό κόστος και κατ’επέκταση θα αναιρούσε αυτόματα το πλεονέκτημα της «οικονομικής επιλογής» του αεροσκάφους.
Γιατί το JF-17 θεωρείται «φαβορί»
Από την άλλη, ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε, σύμφωνα με το Defense News, ότι είναι αδύνατο να επιλεχθεί το ρωσικό μαχητικό τύπου MiG-35 για πολιτικούς λόγους, φοβούμενοι ενδεχομένως αντίποινα από τις ΗΠΑ μέσω του νόμου – πλαισίου CAATSA, ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και στα logistics και την υλικοτεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών.
Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά F-16, ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι αποτελούν ιδανική λύση, όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να εγκρίνει μια τέτοια πώληση μόνο με αρκετά περιοριστικούς όρους, ενώ ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση από την Ουάσινγκτον σε σχετικό αίτημα που έχουν αποστείλει.
Έτσι, φαίνεται πως η πιο εφικτή επιλογή και λύση είναι η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου JF-17, τα οποία δεν διαθέτουν βρετανικά εξαρτήματα και συστήματα αφού κατασκευάζονται από κοινοπραξία του Πακιστάν με την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή IAI έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να προωθεί ένα πακέτο αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Kfir, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως τα JF-17 Thunder θα είναι τα νέα αεροσκάφη της Αργεντινής. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να δοθεί τελική απάντηση.
Φωτογραφία αρχείου Reuters