JF-17 Block – III: Ο Πρόεδρος Αλίεφ επιθεώρησε τα νέα μαχητικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν [vid, pics]

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είδε από κοντά και επιθεώρησε για πρώτη φορά ένα από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17 Block-III, μερικά από τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του, έπειτα από σχετική συμφωνία αξίας περίπου 1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν μαζί με τον επικεφαλής της πακιστανικής εταιρείας PAC (Pakistan Aeronautical Complex) που έχει συμμετοχή στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών, παρουσίασαν στον Αλίεφ Πρόεδρο Αλίεφ ένα JF-17 Block-III και στην συνέχεια τον ενημέρωσαν για τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, την λειτουργία αλλά και τις δυνατότητές του.

Τα χαρακτηριστικά του

Το JF-17 Block-III είναι ένα μονοθέσιο και μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς, το οποίο κατασκευάζεται από την κοινοπραξία της πακιστανικής εταιρείας Pakistan Aeronautical Complex και της κινεζικής εταιρείας Chengdu Aircraft Corporation με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα προγράμματα «σημεία αναφοράς» της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Επί του παρόντος, το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Μιανμάρ και το Αζερμπαϊτζάν διαθέτουν τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη, με το Μπακού να προμηθεύεται συνολικά 24 μαχητικά JF-17  σε συνδυασμό με την σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29.

Τα JF-17 Block-III είναι η πιο πρόσφατη και προηγμένη έκδοση των «Thunder» και έχουν μήκος σχεδόν 14 μέτρα, μέγιστος βάρος απογείωσης 13,5 τόνους ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 1.6 Mach. Επίσης, έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 900 χιλιόμετρα ή 1.741 χιλιόμετρα με χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμων. Διαθέτουν εσωτερικό αυτόματο πυροβόλο των 23 χιλιοστών και συνολικά οκτώ εξωτερικούς φορείς πυρομαχικών (hardpoints) με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 4,3 τόνων για:

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, τα νέα αζέρικα μαχητικά θα έχουν αφενός προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα ανεπτυγμένα από τουρκικές εταιρείες και αφετέρου τους πυραύλους τουρκικής κατασκευής τύπου Gokdogan και Bozdogan. Ειδικότερα ο πύραυλος αέρος – αέρος τύπου Gokdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του πυραύλου AIM-120 AMRAAM και χρησιμοποιείται για εμπλοκές BVR (Beyond-Visual-Range), διαθέτει λειτουργία «fire and forget», μπορεί να «κλειδώνει» πολλαπλούς στόχους, ενώ έχει εμβέλεια πάνω από 65 χιλιόμετρα.

Από την άλλη, ο πύραυλος αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Bozdogan είναι η τουρκική «εκδοχή» του αμερικανικού πυραύλου AIM-9X Sidewinder, έχει βεληνεκές τα 25 χιλιόμετρα και χρησιμοποιεί ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (Imaging Infra-Red) για τον εντοπισμό εχθρικών απειλών, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 3 Mach. Τέλος, σημειώνεται ότι στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι τα αεροσκάφη έχουν ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν, ενώ πρόσφατα είχε γίνει γνωστό ότι οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2027.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από: Προεδρία Αζερμπαϊτζάν