Javelin: «Deal» εκατομμυρίων για 600 αντιαρματικούς πυραύλους έκλεισαν Βρετανία – ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Javelin στην Βρετανία έναντι 125 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για αμερικανικά όπλα αυξάνεται, αλλά αντί για μαχητικά αεροσκάφη και τανκ, οι λίστες αγορών επικεντρώνονται σε φορητούς πυραύλους, πυροβολικό και drones που έχουν αποδειχθεί κρίσιμα για τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Με την πώληση αυτή, η Βρετανία προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε αντιαρματικά όπλα, αφού έχει δώσει χιλιάδες από αυτά στην Ουκρανία, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας της χώρας.

Το πιθανό πακέτο πώλησης που έχει εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα περιλαμβάνει επίσης 600 πυραύλους Javelin, τεχνική βοήθεια και υλικοτεχνική υποστήριξη, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση την Τρίτη. Παρά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κοινοποίηση δεν αναφέρει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin που έχουν μια κοινή επιχείρηση για την παραγωγή του αντιαρματικού όπλου, συμπληρώνει το Πεντάγωνο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters