JASSM: Μαζί με τα F-16, η Ουκρανία μπορεί να πάρει και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έχουν φτάσει στην Ουκρανία και ήδη επιχειρούν για την άμυνα της χώρας από τα τέλη Ιουλίου 2024.  Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δώσουν πυραύλους JASSM στο Κίεβο, θα επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες των δυτικών μαχητικών.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα αποδείξει την αποτελεσματικότητα της χρήσης τέτοιων πυραύλων cruise, όπως οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow, που έχουν καταστρέψει πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και θέσεις διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ένα πλεονέκτημα στον αριθμό των αεροσκαφών και των συστημάτων αεράμυνας, επομένως είναι δύσκολο τα ουκρανικά F-16 να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Για να προστατεύσει τα μαχητικά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία πρέπει να έχει τα πιο σύγχρονα μέσα προστασίας και οπλισμού.

Οι πύραυλοι JASSM θα της επιτρέψουν να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια των Ουκρανών πιλότων που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στα δυτικά αεροσκάφη και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τα ίδια τα F-16.

Η διαθεσιμότητα αυτών των πυραύλων θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων και θα επιτρέψει την καταστροφή σημαντικών στρατηγικών στόχων από ασφαλή απόσταση, χωρίς να χρειαστεί να πετάξουν στην περιοχή λειτουργίας της ρωσικής αεράμυνας.

Το AGM-158 JASSM είναι ένας αμερικανικός πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους υψηλής ακρίβειας παντός καιρού, σχεδιασμένος να καταστρέφει σημαντικούς, εξαιρετικά προστατευμένους στόχους από ασφαλή απόσταση, πέρα ​​από την εμβέλεια των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.

Τα F-16 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, ή θα μεταφερθούν στο μέλλον, θα μπορούν να φέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους JASSM.

Η Ουκρανία μπορεί να λάβει πυραύλους AGM-158A JASSM ή AGM-158B JASSM-ER, που έχει εκτεταμένο βεληνεκές. Οι ΗΠΑ ήδη προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS, οι οποίοι έχουν σχεδόν το ίδιο βεληνεκές με τον AGM-158A.

Ο εξοπλισμός των ουκρανικών F-16 με τους συγκεκριμένους πυραύλους θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιήσει στρατηγικά πλήγματα στην Κριμαία, όπου η Ρωσία έχει μεγάλο αριθμό εξοπλισμών που στρέφονται κατά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: Kyiv Post / Φωτογραφία αρχείου