JASSM: Η Lockheed Martin παρουσίασε τη νέα έκδοση XR του πυραύλου με εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια [vid]

H Lockheed Martin παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο εκτεταμένου βεληνεκούς του πυραύλου αέρος-εδάφους AGM-158 JASSM, το οποίο θα είναι έτοιμο σε δύο περίπου χρόνια, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Tα «αποκαλυπτήρια» έγιναν του συνεδρίου της Ένωσης Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ, «Air, Space & Cyber ​​2024».

Η Lockheed έχει επενδύσει τα δικά της κεφάλαια για τις εργασίες ανάπτυξης του πυραύλου, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει δεσμευθεί ακόμα να αγοράσει το νέο πύραυλο.

Η νέα έκδοση αυξάνει σημαντικά την εμβέλεια του πυραύλου (XR – Extreme Range). Αν και η εταιρεία δεν προσδιόρισε το ακριβές βεληνεκές, το The War Zone, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι η νέα έκδοση μπορεί να έχει εμβέλεια πάνω από 1600 χιλιόμετρα.

Η Lockheed Martin υποστηρίζει ότι η παραλλαγή XR είναι η «φυσική συνέχεια» των JASSM-D και LRASM-C3 (Long-Range Anti-Ship Missile) που αναπτύσσονται επί του παρόντος για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό αντίστοιχα. Σε σχέση με τους προκατόχους του, ο νέος πύραυλος είναι σαφώς μεγαλύτερος σε μέγεθος, φέρει μεγαλύτερη κεφαλή και περισσότερα καύσιμα, εξού και η μεγαλύτερη αυτονομία.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι βασίζεται στον σχεδιασμό του στους πυραύλους που ήδη παράγονται, κάνει πιο εύκολη την παραγωγή και συντήρηση του.

Το πιο προφανές πλεονέκτημα της μεγαλύτερης εμβέλειας του AGM-158 JASSM XR είναι ότι κρατά τον πιλότο πιο μακριά από μια πιθανή απειλή.

Τα μαχητικά δεν θα χρειάζεται να πετάξουν πιο μακριά από τη βάση τους και πιο κοντά σε έναν στόχο για να τον χτυπήσουν, μειώνοντας την απόσταση και τον χρόνο που χρειάζεται το αεροσκάφος για να επιστρέψει, να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και να επανοπλιστεί. Έτσι, εξοικονομούνται καύσιμα και μπορούν να γίνουν περισσότερα χτυπήματα κατά του στόχου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέγεθος του AGM-158 XR σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί από τα F-16 και ότι άλλα αεροσκάφη, όπως το F-35 ή το F-15 που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, δεν θα μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά. Ωστόσο, το εμπόδιο αυτό ουσιαστικά αναιρείται από το μεγαλύτερο βεληνεκές του ίδιου του όπλου.

Το JASSM XR είναι ακόμα «αρκετά χρόνια μακριά» από το να είναι έτοιμο για χρήση, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι ο χρόνος θα εξαρτηθεί επίσης από τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού των ίδιων των υπηρεσιών.

Για την υποστήριξη της ταχείας παραγωγής, η Lockheed Martin εισήγαγε αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ψηφιακές προσομοιώσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής της.

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, η σπονδυλωτή σχεδίαση του AGM-158 XR διασφαλίζει ότι ο πύραυλος θα θα μπορεί να επιδέχεται εύκολα μελλοντικές βελτιώσεις.

Mε πληροφορίες από: The War Zone, Breaking Defense / Φωτογραφία Lockheed Martin