JASSM-ER: Οι ΗΠΑ έδωσαν το «ΟΚ» στην Ιαπωνία για την απόκτηση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση των πυραύλων Joint Air-to-Surface Standoff Missiles-Extended Range (JASSM-ER) και σχετικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 104 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

Ο κύριος ανάδοχος για τους πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς θα είναι η Lockheed Martin, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Ο συγκεκριμένος σχετικός εξοπλισμός είναι οι δέκτες παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) JASSM Anti-jam (JAGR), εκπαιδευτικοί πύραυλοι και εξοπλισμός υποστήριξης. Eπίσης, περιλαμβάνει ανταλλακτικά και υποστήριξη επισκευής. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, υποστήριξη παράδοσης και συναφή στοιχεία υποστήριξης προγράμματος.

Το Πεντάγωνο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα «παρέχει ικανότητα stand-off μέσω προηγμένων συστημάτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας για εγκατάσταση σε μαχητικά αεροσκάφη της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF), συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του F-15J».

Το JASSM-ER τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και βρίσκεται σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ και την Πολωνία και έχει εγκριθεί για πώληση σε Φινλανδία, Αυστραλία και Ολλανδία. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 925 χλμ.

Με πληροφορίες από: shepardmedia.com