JASSM-ER: Η Φινλανδία αγοράζει πυραύλους εκτεταμένου βεληνεκούς για να εξοπλίσει τα μελλοντικά F-35

Η Φινλανδία πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον πυραύλους αέρος – εδάφους εκτεταμένου βεληνεκούς AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Stand-off Missile – Extended Range), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, ο υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen.

Η φιλνανδική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη προμηθευτεί την βασική έκδοση AGM-158A JASSM του πυραύλου για τον στόλο των μαχητικών F/A-18C/D Hornet. Η νέα παρτίδα των πυραύλων JASSM-ER θα εξοπλίσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II Joint Strike Fighter που πρόκειται να παραδοθούν σύντομα.

Η αγορά, η οποία έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ από το 2020, περιλαμβάνει πυραύλους, εγχειρίδια, ανταλλακτικά,, υπηρεσίες μεταφοράς καθώς και εκπαίδευση κατασκευαστών και προμηθευτών, υπηρεσίες επισκευής και υποστήριξης κατά τα έτη 2024-2031 και διοικητικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας.

«Το βεληνεκές, η ακρίβεια και η δυνατότητα επιβίωσης του όπλου θα συμβάλουν ουσιαστικά στα δικά μας αντίμετρα για να σταματήσουμε έναν πιθανό επιτιθέμενο. Εκτός από τα άλλα χαρακτηριστικά του F-35, η τρέχουσα προμήθεια θα ενισχύσει σημαντικά την αμυντική μας ικανότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των πυραύλων, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Ο τρέχων στόλος της Φινλανδίας με 62 McDonnell Douglas F/A-18 Hornets θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2030. Αυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά με 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin F-35A μεταξύ 2025 και 2030.