JAGM και Hellfire: Οι ΗΠΑ ανέθεσαν στην Lockheed την παραγωγή περισσότερων πυραύλων για τους ευρωπαϊκούς στρατούς

Οι ΗΠΑ ανέθεσαν στη Lockheed Martin ένα συμβόλαιο ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή μιας νέας παρτίδας πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-114R2 Hellfire και JAGM. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ένας άγνωστος αριθμός πυραύλων θα παραδοθεί στον αμερικανικό στρατό, καθώς και στην Τσεχία, τη Γαλλία και την Πολωνία μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS).

Οι πύραυλοι θα τοποθετηθούν στα ελικόπτερα AH-1Z Viper της Τσεχίας, στα γαλλικά Eurocopter Tiger HAD και στα AW149 της Πολωνίας.

«Αυτό το επόμενο συμβόλαιο σηματοδοτεί τη συνεχή εμπιστοσύνη του Στρατού τόσο στα συστήματα JAGM όσο και στα συστήματα HELLFIRE ως κορυφαίες αμυντικές δυνατότητες όσον αφορά τη διασφάλιση της ετοιμότητας των πελατών παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης του προγράμματος Lockheed Martin Multi-Domain Missile Systems, Joey Drake.

Η σύμβαση είναι η τρίτη επακόλουθη ανάθεση του προγράμματος, από το 2023. Η συνολική αξία της σύμβασης έχει αυξηθεί στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχεδιασμένο ως τακτικό βλήμα αέρος-εδάφους, ο πύραυλος AGM-114 Hellfire είναι ικανός να εκτελεί πλήγματα ακριβείας. Ο πύραυλος μπορεί να φτάσει τα 1,3 Mach (1.600 χιλιόμετρα την ώρα) και έχει επιχειρησιακό βεληνεκές έως και 11 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος χρησιμοποιείται επί του παρόντος από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ουκρανίας, ενώ εξοπλίζει και τα Apache, τα Kiowa Warrior και τα S-70/MH-60 της Ελλάδας.

Πηγή: The Defense Post