Η Κίνα κατασκεύασε και ανέπτυξε το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου J-20 «κλέβοντας» και «αντιγράφοντας» ορισμένες απόρρητες τεχνολογίες από το αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου, Τζέιμς Άντερσον.
Ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, ισχυρίστηκε ότι το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος τελικά κατασκευάστηκε με περισσότερες προηγμένες ικανότητες και χαρακτηριστικά, από ότι αρχικά προοριζόταν, λόγω των επιτυχημένων κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου, ενώ ακόμα πρόσθεσε ότι τα δύο μαχητικά αεροσκάφη δεν μπορούν να συγκριθούν εύκολα, αν δεν εμπλακούν σε επιχειρήσεις κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Ο Τζέιμς Άντερσον, ο οποίος έχει διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και έχει διακριθεί από το Πεντάγωνο με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας, τόνισε ότι η Κίνα επωφελήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την «κλοπή» ευαίσθητων πληροφοριών και τεχνολογιών όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά και ως εκ τούτου το J-20 αναπτύχθηκε με επιτυχία.
Η επιτυχημένη κατασκοπεία των Κινέζων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κινεζικό stealth μαχητικό μπορεί να επιτρέψει στους Κινέζους να «κλείσουν» το όποιο τεχνολογικό «χάσμα», αν οι Αμερικανοί δεν διαφυλάξουν το σύνολο των απόρρητων δεδομένων και της τεχνογνωσίας τους στα αεροσκάφη νέας γενιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ξεκίνησε το αναπτυξιακό πρόγραμμα του J-20 το 2008, για να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα μαχητικά 5ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αρκετές ήταν οι αναφορές που υπογράμμιζαν κάποιες «ομοιότητες» του J-20 με τα F-22 της USAF, ως προς τις τεχνολογίες που διέθεταν και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που παρουσίαζαν.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Άντερσον, η Κίνα κατασκοπεύει και δωροδοκεί Αμερικανούς εργολάβους, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες, ενώ ακόμα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον κυβερνοχώρο, προκειμένου να αποκτήσει και να συγκεντρώνει σημαντικά δεδομένα για στρατιωτικά συστήματα, κάτι που όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τους εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Στην πραγματικότητα, καταλήγουμε να επιδοτούμε ένα μέρος του προϋπολογισμού τους για έρευνα και ανάπτυξη επειδή κλέβουν με επιτυχία μερικά από τα μυστικά μας».
Φωτογραφία αρχείου Reuters