Η Αίγυπτος φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-10C και FC-31, προκειμένου να αναβαθμίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις και να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της λόγω των περίπλοκων σχέσεων αφενός με την Ρωσία, μετά το «ναυάγιο» των Su-35, που τελικά παρέλαβε το Ιράν και αφετέρου με τις ΗΠΑ, λόγω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στα μέσα Ιουλίου, ο Διοικητής της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Αμπντέλ Γκαγουάντ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο και παρακολούθησαν αεροπορική επίδειξη από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-10C, ενώ ακόμα συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, της μεταφοράς προηγμένης τεχνολογίας και της συμπαραγωγής.
Μετά από αυτή την επίσκεψη, αρκετές αναφορές δημοσιεύτηκαν σχετικά με το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την αγορά κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου J-10C και FC-31, λόγω της ατζέντας των συζητήσεων, καθώς το Κάιρο έχει εκφράσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την προμήθεια αεροσκαφών νέας γενιάς αλλά και κινεζικών στρατιωτικών εξοπλισμών.
Τα χαρακτηριστικά τους
Η Κίνα έχει την δυνατότητα να προσφέρει τα δύο μαχητικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο, η οποία θέλει αφενός αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς και από την άλλη stealth αεροσκάφη απέναντι στα F-35I «Adir» του Ισραήλ. Από την μία, τα μονοκινητήρια J-10C είναι μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες με επιχειρησιακή εμβέλεια 3.200 χιλιομέτρων, ενώ διαθέτουν σύγχρονα avionics, λειτουργικά συστήματα και μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών.
Από την άλλη, τα δικινητήρια stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου FC-31 είναι το μεγάλο «στοίχημα» της κινεζικής αεροπορικής βιομηχανίας, καθώς είναι το δεύτερο stealth αεροσκάφος, μετά τα J-20, που η Κίνα επιθυμεί να κατασκευάσει και να αναπτύξει σε πλήρεις ρυθμούς.
Διαθέτουν ραντάρ τύπου AESA και υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης και υπέρυθρης απεικόνισης, ενώ μπορεί να εξοπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου PL-10 και μεγάλης εμβέλειας τύπου PL-12. Έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 4.000 χιλιομέτρων και σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους θα γίνουν ο μεγάλος «αντίζηλος» των F-35, αφού το Πεκίνο θα επιδιώξει την εξαγωγή τους σε αρκετές χώρες, εκμεταλλευόμενο την ανταγωνιστική του τιμή.
Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου Reuters