Το Ισραήλ πρωτοπορεί στην ανάπτυξη συστημάτων που του επιτρέπουν να αμύνεται έναντι των εναέριων απειλών και το πιο πρόσφατο δημιούργημα του είναι ένα όπλο λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιείται από αεροσκάφος προκειμένου να καταρρίπτει εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν πλέον τα drones στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, η γνώριμη στην Ελλάδα, εταιρεία «Elbit Systems» και το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας της χώρας πραγματοποίησαν δοκιμή του νέου οπλικού συστήματος που αναμένεται να εξοπλίσει τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις απέναντι στα drones που θα εκτοξεύει και λειτουργεί ο εχθρός.
Στιγμιότυπα και βίντεο από την δοκιμή αυτή δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, παρουσιάζοντας την επιτυχημένη κατάρριψη των drones – στόχων, τα οποία αφού απογειώθηκαν, στη συνέχεια αναχαιτίστηκαν και μια ακτίνα λέιζερ τα καταστρέφει, ενώ στα πλάνα φαίνονται τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, φλεγόμενα να χάνουν την πορεία τους και να βυθίζονται.
Μέχρι στιγμής, οι όποιες λύσεις απέναντι στα drones προέρχονται είτε από πυραύλους είτε από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που όμως χρησιμοποιούνται από χερσαίες δυνάμεις. Αυτή η δοκιμή φέρνει πραγματικά καινοτομία στο πεδίο της μάχης, καθώς τα λέιζερ αυτά θα χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη ή ενδεχομένως και από άλλα drones.
Ο Ταξίαρχος Yaniv Rotem, που είναι επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ότι αυτή η επιτυχημένη δοκιμή διεξήχθη στο πλαίσιο της «πρώτης φάσης της ανάπτυξης του αερομεταφερόμενου συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος, το οποίο διαθέτει επίσης προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης με οπτικά μέσα, ενώ οι αναχαιτίσεις και καταρρίψεις πραγματοποιήθηκαν σε εμβέλεια ενός χιλιομέτρου.
Η Elbit και η ενίσχυση της συνεργασίας
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Elbit Systems» που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου αυτού όπλου – λέιζερ, είναι γνώριμη στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την εταιρεία που ανέλαβε τη σύμβαση ύψους 1,86 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, βάσει της οποίας θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας–που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6– με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.
Συνεπώς, θα ήταν μια πολύ «ευκαιρία» ώστε στο μέλλον να υπάρχει περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας, σε περίπτωση που το αναπτυξιακό πρόγραμμα του όπλου λέιζερ προχωρήσει και ολοκληρωθεί επιτυχώς, να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.
Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες Twitter