Ο Αμερικανικός Στρατός επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και το σύστημα που έχει επιλέξει είναι το επιτυχημένο Iron Dome του Ισραήλ, Γι αυτό το λόγο, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει 373 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει δύο συστοιχίες του Iron Dome, ανέφερε την Τετάρτη η αμερικανική ιστοσελίδα άμυνας Inside Defense.
Εάν εγκριθεί, η πώληση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που το Ισραήλ θα έχει πουλήσει ένα πλήρες οπλικό σύστημα στις ΗΠΑ, οι οποίες σπάνια αγοράζουν όπλα από ξένες χώρες λόγω της τεχνολογικής υπεροχής τους έναντι των περισσότερων χωρών καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με το Inside Defense, ο Αμερικανικός Στρατός επιδιώκει την απόκτηση δύο συστοιχιών Iron Dome με 12 εκτοξευτήρες, δύο συστήματα ραντάρ, δύο συστήματα διαχείρισης μάχης και 240 πυραύλους μέχρι το 2020 για να παράσχουν στις αμερικανικές επιθετικές δυνάμεις προσωρινή προστασία έναντι μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όλμων, ρουκετών και κατευθυνόμενων πυραύλων σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Η σχετικά άγνωστη μέχρι πρότινος απόφαση του Αμερικανικού Στρατού αναλύθηκε λεπτομερώς στο Κογκρέσο σε ένα έγγραφο 14 σελίδων με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2018 από τον σύμβουλο εξοπλισμών του Αμερικανικού Στρατού Bruce Jette, ανέφερε η έκθεση.
«Με βάση ανάλυση του κόστους, του χρονοδιαγράμματος και των επιδόσεων, ο στρατός [αποφάσισε]: να θέσει σε λειτουργία δύο συστοιχίες Iron Dome το [οικονομικό έτος] 2020», ανέφερε το έγγραφο του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι θα διερευνήσει ταυτόχρονα την πλήρη υιοθέτηση του ισραηλινού συστήματος έως το 2023.
Μόνο το Iron Dome, ωστόσο, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον επιδιωκόμενο στόχο του αμερικανικού στρατού, να έχει δηλαδή στο πεδίο της μάχης μια ικανότητα πυραυλικής άμυνας μέχρι το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες τις Χαμάς.
Το έγγραφο του αμερικανικού στρατού που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο δήλωσε ότι βάσει της ανάλυσης κόστους και των πρόσφατων αποτελεσμάτων προσομοίωσης, το σύστημα Iron Dome ήταν η καλύτερη επιλογή για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και απαιτήσεων του Αμερικανικού Στρατού.
Το Iron Dome
Μεταξύ 2000 και 2008, περισσότερα από 4.000 βλήματα όλμων και 4.000 πύραυλοι (κυρίως Qassams) εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Καθώς η εμβέλεια του Qassam επεκτάθηκε λόγω της εισαγωγής εκτοξευτή Grad 122 mm, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί πολίτες βρέθηκαν εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.
Για να αντιμετωπίσει τις απειλές από πυραύλους, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να αναπτύξει ένα κινητό σύστημα αεράμυνας. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2009.
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του Ισραήλ κατά των επιθέσεων από εχθρικούς πυραύλων, με τη δεύτερη γραμμή να αποτελείται από το σύστημα μέσου βεληνεκούς David’s Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ) και το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow (Βέλος).
Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να ιχνηλατεί και να εξουδετερώνει απειλές πολύ μικρής εμβέλειας μέχρι 70 χιλιόμετρα σε καταστάσεις παντός καιρού. Ανακηρύχθηκε πλήρως επιχειρησιακό και αρχικά αναπτύχθηκε στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στο Beersheba. Στις 7 Απριλίου 2011, για πρώτη φορά, το σύστημα αναχαίτισε επιτυχώς έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα.
Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει και μια υποέκδοση του Iron Dome, η οποία θα μπορεί να τοποθετηθεί και σε πολεμικά πλοία.