Iron Dome: Έκλεισε το «deal» για την αγορά του Ισραηλινού συστήματος από τις ΗΠΑ

 Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα αγοράσει δύο συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome – Σιδηρούς Θόλος», που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με τη βοήθεια τωνΗΠΑ κι επιτρέπει την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με το Inside Defense, το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλι 373 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του Iron Dome από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, τον συνταγματάρχη Πάτρικ Σάιμπερ, η συμφωνία έχει σκοπό να καλυφθεί μια «βραχυπρόθεσμη ανάγκη» για την προστασία αμερικανικών στρατιωτικών από «έμμεσα πυρά», ήτοι ρουκέτες και όλμους. 

Σύμφωνα με το Inside Defense, ο Αμερικανικός Στρατός αγόρασε δύο συστοιχίες Iron Dome με 12 εκτοξευτήρες, δύο συστήματα ραντάρ, δύο συστήματα διαχείρισης μάχης και 240 πυραύλους, τα οποία θα του παραδοθούν μέχρι το 2020.

Δεν έχει υπάρξει «καμία απόφαση» προς το παρόν για το πού θα δοκιμαστεί ή το πού θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ανέφερε.

Τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο «Σιδηρούς Θόλος» θα «εκτιμηθούν και θα δοκιμαστούν (…) για να προστατεύονται τα μέλη των υπηρεσιών του στρατού από μια ευρεία ποικιλία απειλών, έμμεσων απειλών και απειλών από αέρος», εξήγησε ο συνταγματάρχης Σάιμπερ, χωρίς να διευκρινίσει το συμφωνηθέν τίμημα της αγοράς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα το 2011 και θεωρούν πως αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειας της χώρας, κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου — είναι επίσης υπουργός Άμυνας το τρέχον διάστημα — χαρακτήρισε την αγορά του συστήματος σημαντική επιτυχία για την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία και ακόμη μια απόδειξη της στενής σχέσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει Σιδηρούν Θόλο και σιδηρά πυγμή. Το σύστημά μας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Θα συνιστούσα στους εχθρούς μας να μην μας δοκιμάσουν», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Κάθε συστοιχία, που κατασκευάζει η δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems (Χάιφα), εν μέρει με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει στην τρέχουσα εκδοχή του συστήματος ένα ραντάρ εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων, λογισμικό ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με είκοσι πυραύλους αναχαίτισης, με δραστικό βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.

Το Iron Dome

Το Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems, σχεδιασμένο να παρακολουθεί ρουκέτες μικρής εμβέλειας και βλήματα πυροβολικού. Το σύστημα δημιουργήθηκε ως αμυντικό αντίμετρο στην πυραυλική απειλή εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ στα βόρεια και νότια σύνορά του.

Μεταξύ 2000 και 2008, περισσότερα από 4.000 βλήματα όλμων και 4.000 πύραυλοι (κυρίως Qassams) εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Καθώς η εμβέλεια του Qassam επεκτάθηκε λόγω της εισαγωγής εκτοξευτή Grad 122 mm, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί πολίτες βρέθηκαν εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

Για να αντιμετωπίσει τις απειλές από πυραύλους, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να αναπτύξει ένα κινητό σύστημα αεράμυνας. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2009.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του Ισραήλ κατά των επιθέσεων από εχθρικούς πυραύλων, με τη δεύτερη γραμμή να αποτελείται από το σύστημα μέσου βεληνεκούς David’s Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ) και το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow (Βέλος). 

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να ιχνηλατεί και να εξουδετερώνει απειλές πολύ μικρής εμβέλειας μέχρι 70 χιλιόμετρα σε καταστάσεις παντός καιρού. Ανακηρύχθηκε πλήρως επιχειρησιακό και αρχικά αναπτύχθηκε στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στο Beersheba. Στις 7 Απριλίου 2011, για πρώτη φορά, το σύστημα αναχαίτισε επιτυχώς έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα.

Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει και μια υποέκδοση του Iron Dome, η οποία θα μπορεί να τοποθετηθεί και σε πολεμικά πλοία.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο ενδιαφέρουσες πληροφοριες και εντυπωσιακά πλάνα από το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα: 

 

 
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ