Iron Beam: Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων για τα συστήματα λέιζερ – Επιχειρησιακά το 2025

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υπέγραψε χθες, Κυριακή 27 Οκτωρίου 2024, μια νέα συμφωνία για την απόκτηση των συστημάτων αναχαίτισης λέιζερ «Iron Beam», αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία με την Rafael και την Elbit Systems έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή των συστημάτων Iron Beam, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και των ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων της περιοχής.

Τα συστήματα αναμένεται να παραδοθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Το μερίδιο της Elbit στο συμβόλαιο ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Rafael, η κύρια ανάδοχος του έργου, θα πάρει 300 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εταιρείες θα παρέχουν τα συστήματα Iron Beam μαζί με συνεχείς υπηρεσίες υποστήριξης.

Το Iron Beam θα λειτουργεί ως μέρος του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας μαζί με τα Iron Dome.

Το Iron Beam είναι ένα σύστημα αεράμυνας λέιζερ που λειτουργεί ενάντια σε ποικίλες αεροπορικές απειλές όπως ρουκέτες, βόμβες, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους cruise.

Η τιμή ενός πυραύλου Tamir, που είναι ο αναχαιτιστής που εκτοξεύει ο Iron Dome, είναι περίπου 50 – 100.000 δολάρια, ενώ το κόστος αναχαίτισης με λέιζερ είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση.

Η ισραηλινή αεράμυνα αντιμετωπίζει απειλές από drone από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη.

Ωστόσο, το σύστημα λέιζερ είναι πιο περιορισμένο από το Iron Dome στην ικανότητά του να αντιμετωπίζει πυραύλους, ενώ έχει περιορισμούς σε ημέρες μειωμένης ορατότητας λόγω σύννεφων, βροχής ή αμμοθύελλες.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου