Iron Beam: Πως ένα παιχνίδι «έθεσε σε λειτουργία» νωρίτερα το υπερόπλο λέιζερ του Ισραήλ

Βίντεο κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία υποτίθεται ότι δείχνουν το νέο υπερόπλο λέιζερ του Ισραήλ, το Iron Beam, να αναχαιτίζει πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην πραγματικότητα, είναι «πειραγμένα» πλάνα από ένα στρατιωτικό βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης και δεν έχουν καμία σχέση με το ισραηλινό σύστημα ή τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Περικομμένα πλάνα χαμηλής ανάλυσης που απεικονίζουν σμήνη εναέριων βλημάτων να αναχαιτίζονται μπροστά από έναν πύργο προέρχονται από το Arma 3, ένα ρεαλιστικό παιχνίδι της τσέχικης εταιρείας Bohemia Interactive.

Πολλοί λογαριασμοί στο X, μοιράστηκαν το βίντεο το Σαββατοκύριακο ισχυριζόμενοι ότι δείχνει το Iron Beam, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems.

Η Bohemia Interactive με έδρα τη Τσεχία, στις 10 Οκτωβρίου, προειδοποίησε ότι το παιχνίδι της χρησιμοποιείται για διακίνηση παραπληροφόρησης. Το BBC, η αμυντική ιστοσελίδα Warzone και οι Times of Israel  ξεκαθάρισαν ότι τα βίντεο και οι συνοδευτικές περιγραφές είναι παραπλανητικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

«Αν και είναι κολακευτικό το γεγονός ότι το Arma 3 προσομοιώνει τις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις με τόσο ρεαλιστικό τρόπο, σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι που μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με πραγματικό υλικό μάχης και να χρησιμοποιηθεί ως πολεμική προπαγάνδα», δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Bohemia Interactive. «Με κάθε βίντεο που καταργείται, δέκα άλλα ανεβαίνουν κάθε μέρα», πρόσθεσε.

«Πειραγμένα« πλάνα από το Arma 3 είχαν προηγουμένως αποδοθεί σε μάχες στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ουκρανία.

Το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει πυραύλους, ρουκέτες και drones, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 ή το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Θα επιχειρεί «συμπληρωματικά» στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης άμυνας του Ισραήλ, με το σύστημα Iron Dome.

H τελευταία δοκιμή του συστήματος λέιζερ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, ενώ υπάρχει και παραλλαγή για να τοποθετείται σε ναυτικές πλατφόρμες, συγκεκριμένα τις νέες κορβέτες Sa’ar 6 του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Φωτογραφία αρχείου