IRIS-T SLM: Η Luftwaffe παρέλαβε το πρώτο επιχειρησιακό σύστημα αεράμυνας – Ο Σολτς ανακοίνωσε επιπλέον 17 συστήματα για την Ουκρανία

REUTERS/Fabian Bimmer

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) παρέλαβε το πρώτο επιχειρησιακό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM από την Diehl Defence.

Στην επίσημη τελετή παραλαβής στην στρατιωτική περιοχή εκπαίδευσης Todendorf στο Schleswig-Holstein, παρευρέθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Επίσης, το Βερολίνο παρήγγειλε 120 κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος για το σύστημα αεράμυνας για περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γερμανικός στρατός έχει παραγγείλει συνολικά έξι IRIS-T SLM συνολικού κόστους 950 εκατομμυρίων ευρώ από την Diehl Defence, τα οποία θα παραδοθούν έως τον Μάιο του 2027.

«Ο Πούτιν ανέπτυξε πυραύλους μέχρι το Καλίνινγκραντ, 530 χιλιόμετρα από το Βερολίνο σε ευθεία γραμμή. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αντιδράσουμε με τον πρέποντα τρόπο (…) Η αδράνεια θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη και εδώ, στη χώρα μας», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της τελετής στη στρατιωτική βάση της Μπούντεσβερ στην πόλη Τόντεντορφ.

REUTERS/Fabian Bimmer

European Sky Shield (ESSI)

Τα γερμανικά IRIS-T αποτελούν το γερμανικό σκέλος της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας European Sky Shield (ESSI), που παρουσιάστηκε από το Βερολίνο τον Αύγουστο του 2022 στην Πράγα και «στο οποίο συμμετέχουν 21 χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Εκτός από την άμυνα μικρής εμβέλειας που παρέχεται από το σύστημα IRIS-T, η πρωτοβουλία ESSI βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα Patriot για άμυνα μεσαίου βεληνεκούς και στο αμερικανο-ισραηλινό Arrow-3 για μεγάλου βεληνεκούς.

REUTERS/Fabian Bimmer

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σολτς επαίνεσε το ESSI: «Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη να αποκτήσουν αυτό το σύστημα». Υποστηρίζοντας ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό, η Γαλλία δεν συμμετέχει στο ESSI.

«Αυτό που δημιουργείται επίσης σήμερα είναι ένα σχέδιο ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, πολύ πέρα από τον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Σολτς ανακοίνωσε περισσότερους εξοπλισμούς για την Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα κάνει εκπτώσεις στη στρατιωτική της υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμεύτηκε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσπαθώντας να διαλύσει τους φόβους ότι το Βερολίνο ενδέχεται να απογοητεύσει το Κίεβο, εν μέσω συμπίεσης του γερμανικού προϋπολογισμού και δημοσιευμάτων που μιλούν για πάγωμα της νέας γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας.

«Η υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Έχουμε κάνει προβλέψεις, έχουμε συνάψει συμφωνίες (άμυνας) και εξασφαλίσει εγκαίρως χρηματοδότηση, ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να βασίζεται πλήρως σε εμάς στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

REUTERS/Fabian Bimmer

Ακόμη και πριν η Luftwaffe παραλάβει την πρώτη της συστοιχία, η Γερμανία είχε αγοράσει πολυάριθμα συστήματα IRIS-T SLM για την Ουκρανία, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία του Κιέβου από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθιστώντας το μια από τις πιο πολυπόθητες για το Κίεβο δωρεές όπλων από τη Δύση.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει προμηθεύσει τέσσερις από τις 12 συνολικά συστοιχίες IRIS-T SLM που έχει υποσχεθεί στο Κίεβο, με δύο ακόμη συστήματα να αποστέλλονται μέχρι το τέλος του έτους.

REUTERS/Fabian Bimmer

Ποσοστό επιτυχίας 95%

«Στην Ουκρανία, το IRIS-T έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 250 πυραύλους, drones και πυραύλους κρουζ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας 95% ή και περισσότερο», δήλωσε ο Σολτς.

Έχοντας ήδη παραδώσει τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM (μέσου βεληνεκούς) και τρία IRIS-T SLS (μικρού βεληνεκούς) στην Ουκρανία, το Βερολίνο σχεδιάζει να προμηθεύσει στο Κίεβο οκτώ από το πρώτο μοντέλο και εννέα από το δεύτερο.

«Θα παραδώσουμε δύο από το καθένα φέτος και τα υπόλοιπα από το 2025», είπε τόνισε.

REUTERS/Fabian Bimmer

Με λίγα λόγια, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2026 θα έχει παραδώσει συνολικά 24 συστήματα στην Ουκρανία (12 SLM και 12 SLS). Από αυτά, 4 SLM και 3 SLS έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο, άρα η Γερμανία θα στείλει επιπλέον 17 συστήματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Φωτογραφίες Reuters