IRIS-T: «Πράσινο φως» από την Γερμανία για την παράδοση 150 πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 150 πυραύλων αέρος-αέρος IRIS-T στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα Τετάρτη, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των εξαγωγών όπλων στο βασίλειο που απαγορεύτηκαν το 2018.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό συμβούλιο ασφαλείας της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Reuters, επιβεβαιώνοντας παλαιότερη αναφορά του ειδησεογραφικού περιοδικού Spiegel.

Οι πύραυλοι IRIS-T, που παράγονται από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Diehl, εκτοξεύονται από τα αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας.

Η νέα παρτίδα, που δεν έχει ακόμη παραδοθεί, έχει σκοπό να αναπληρώσει τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας που είχαν εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια, είπε πηγή ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης πρόσφατα για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούτι.

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί πλέον εμπόδιο στα βρετανικά σχέδια να πουλήσουν επιπλέον Eurofighter στο Ριάντ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει την ενεργειακή και οικονομική συνεργασία, είπε ότι η χώρα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η Γερμανία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στο βασίλειο μετά τη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters