IRIS-T: Η Γερμανία δίνει τους ισχυρούς πυραύλους μαζί με σύστημα ραντάρ στην Ουκρανία

Η Γερμανία φαίνεται πως δεσμεύεται ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, καθώς πριν από λίγα λεπτά ο Καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε από την γερμανική Βουλή ότι το Βερολίνο θα προμηθεύσει βλήματα τύπου IRIS-T, ραντάρ, οπλισμό και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών στο Κίεβο.

Ο Σολτς δήλωσε στη συνέχεια ότι, με την βοήθεια των πυραύλων IRIS- Τ, η Ουκρανία θα είναι σε θέση «να προστατεύσει μια μεγάλη πόλη από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις», ενώ πρόσθεσε πως θα σταλούν και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ, όμως τα πυραυλικά αυτά συστήματα δεν θα έχουν αρκετή εμβέλεια, ώστε να έχουν την ικανότητα πλήγματος ρωσικού εδάφους.

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει στο παρελθόν περίπου 10 πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου IRIS-T SLM, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, συμβατικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους, πύραυλοι cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και υπό προϋποθέσεις μαχητικά αεροσκάφη.

Το σύστημα αυτό εκτοξεύει τον προαναφερόμενο κατευθυνόμενο πύραυλο IRIS-T, η κατασκευή του οποίου σχεδιάστηκε ειδικά για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικών εναέριων απειλών, όντας εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) ή και παρεμβολείς (jammers).

Το πυραυλικό σύστημα συνίσταται σε ένα τροχοφόρο όχημα με δύο εκτοξευτές βλημάτων που μπορούν να «γεμίσουν» ξανά από ένα όχημα επαναφόρτωσης με γερανό τοποθετημένο σε ανυψωτική πλατφόρμα. Ο εκτοξευτής IRIS-T SL μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους τροχοφόρων που μπορούν να μετακινηθούν πλήρως με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη.