Ιράν: Μια από τις πιο σύγχρονες φρεγάτες του ΠΝ βυθίστηκε κατά τις εργασίες επισκευής στο λιμάνι [pics]

Μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν βυθίστηκε ενώ επισκευαζόταν σε λιμάνι κοντά στο Στενό του Ορμούζ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα Κυριακή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η φρεγάτα IRIS Sahand (74), που επισκευαζόταν σε μια προβλήτα ανετράπη λόγω διείσδυσης νερού στις δεξαμενές.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι λόγω του μικρού βάθους στα νερά, είναι δυνατό να ανασύρει το πλοίο στην επιφάνεια. Ανέφερε επίσης ότι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η φρεγάτα IRIS Sahand χρειάστηκε έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και καθεκλύστηκε στον Περσικό Κόλπο τον Δεκέμβριο του 2018. Το σκάφος 1.300 τόνων ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους επιφανείας και εδάφους-αέρος, αντιαεροπορικά συστήματα και εξελιγμένα ραντάρ.

Η φρεγάτα IRIS Sahand

Η Sahand είναι μια από τις πρόσφατες εγχώρια κατασκευασμένες φρεγάτες του Ιράν που βασίζεται στο βρετανικό σχέδιο Vosper Mark 5. Αυτές προμηθεύονταν από τη Βρετανία πριν από την επανάσταση και παραμένουν σε υπηρεσία με το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα νεότερα πλοία της κατηγορίας Moudge, συμπεριλαμβανομένου του Sahand, είναι επαναλαμβανόμενες βελτιώσεις με εναλλακτικές συναρμολογήσεις όπλων.

Το πλοίο είχε αναβαθμιστεί για να συμπεριλάβει ένα νέο ραντάρ AESA, 4-8 πυραύλους αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς και διπλάσιο αριθμό αντιπλοϊκών πυραύλων.

Αυτά τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από το Ιράν, όπου είναι ύποπτα ότι παρέχουν βοήθεια στο Κίνημα των Χούθι που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία.

Με πληροφορίες από: Naval News, AP / Φωτογραφία αρχείου Reuters