Ιράν: Ετοιμάζεται να στείλει στη Ρωσία 1.000 πυραύλους και drones – «Θα τοποθετηθούν στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας»

Το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους και επιθετικά drones, στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους που παρακολουθούν στενά το οπλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η αποστολή παρακολουθείται στενά καθώς θα είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα στείλει προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας στη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα σημαντική ώθηση στο πεδίο της μάχης.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η Washington Post ανέφερε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζει την παράδοση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Fateh-110 και Zolfaghar, ικανούς να καταρρίψουν στόχους σε απόσταση 300 και 700 χιλιομέτρων, αντίστοιχα.

Η τελευταία αποστολή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιελάμβανε περίπου 450 drones, τύπου Shahed-136 και Mohajer-6. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν καταρρίψει περισσότερα από 300 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν και ο ακριβής χρόνος για το πότε θα φτάσει η νέα αποστολή στη Ρωσία είναι ασαφής, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα όπλα θα παραδοθούν σίγουρα πριν από το τέλος του έτους. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτά τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η Ρωσία θα τοποθετήσει ιρανικούς πυραύλους στα βόρεια σύνορά μας

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους ιρανικής κατασκευής στα σύνορα της βόρειας Ουκρανίας.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα άμυνας ενάντια σε αυτούς τους πυραύλους. Πιθανότατα θα αναπτυχθούν στην Λευκορωσία, από όπου μπορούν να εκτοξευθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απειλήσουν όλη την Ουκρανία», είπε ο Ιγκνάτ.

Είπε επίσης ότι οι Ρώσοι θέλουν να αγοράσουν βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M από το Ιράν, καθώς τα ρωσικά αποθέματα αυτών των πυραύλων έχουν ήδη εξαντληθεί και εξαντλούν τα αποθέματά τους έκτακτης ανάγκης.

Ο Ιγκνάτ υπογράμμισε ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να καταρρίψει τους νέους πυραύλους, καθώς διαθέτει αντιαεροπορική άμυνα, όχι αντιπυραυλική άμυνα.

Πηγή: CNN / Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters