Η επίθεση στο τουριστικό θέρετρο του ορεινού χωριού Parakh, στην περιοχή Zakho της επαρχίας Duhok του Ιράκ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, φαίνεται πως επιταχύνει τα σχέδια της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας (IQAF) για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών Rafale.
Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό για την επίθεση, καθώς η Τουρκία, η οποία έχει πολλές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που αντιμάχεται την κυβέρνηση στην Άγκυρα από το 1984, από τα κρησφύγετά του στο ορεινό βόρειο τμήμα του Ιράκ.
Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος φέρεται να είπε στο Middle East Eye (MEE) ότι έχουν συλλεχθεί βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών που υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε τουρκικό οβιδοβόλο Panter για τα πλήγματα.
«Η επίθεση εξαπολύθηκε από βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Το θέρετρο απέχει 10 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και η επίθεση εξαπολύθηκε από μια τουρκική δύναμη πυροβολικού που σταθμεύει εντός τουρκικού εδάφους», δήλωσε συγκεκριμένα υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος που επικαλείται το MEE.
«Καμία ένοπλη φατρία που δρα εντός του Ιράκ δεν έχει αυτό το είδος πυροβόλου, αλλά αποτελεί ουσιαστικό μέρος του οπλισμού του τουρκικού στρατού», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Άγκυρα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της ιρακινής κυβέρνησης και κατηγόρησε το PKK για την επίθεση.
Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ
Ενώ στο παρελθόν, αρκετές επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων με στόχο το PKK στο βόρειο Ιράκ είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων, αυτή είναι η πρώτη φορά που σκοτώνονται τουρίστες.
Το πρόσφατο περιστατικό προκάλεσε οργή μεταξύ του Ιρακινού λαού που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της επίθεσης, εντείνοντας τις εντάσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά εδώ και καιρό την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός της, αλλά για να συμβεί αυτό, η Άγκυρα «ενδέχεται να απαιτήσει από την ιρακινή κυβέρνηση να εκδιώξει το PKK», σύμφωνα με τον Shivan Fazil του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Ο Φαζίλ αμφιβάλλει εάν η κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας.
Ενώ η πρόσφατη επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε με τη χρήση πυροβολικού 155 χιλιοστών, η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της για να πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των μαχητών του PKK στο Ιράκ.
Το Ισραήλ έχει επίσης πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ. Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν τον ιρακινό εναέριο χώρο για συμμαχικές πολιτοφυλακές του Ιράν στην περιοχή της ανατολικής Συρίας.
Ίσως – επισημαίνει το Eurasian Times – είναι η απογοήτευση της ιρακινής κυβέρνησης από αυτές τις συχνές επιθέσεις και εισβολές στον ιρακινό εναέριο χώρο από ξένα μαχητικά αεροσκάφη που οδήγησαν πιθανώς την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία (IQAF) να αναζητήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.
Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία έτοιμη να αγοράσει 14 γαλλικά Rafales
Τον Φεβρουάριο, ένας γεωπολιτικός σύμβουλος και πρώην σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, Norman Ricklefs, είπε στο Defense News ότι η IQAF σκοπεύει να αγοράσει 14 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος 240 εκατομμυρίων δολαρίων, πληρώνοντας «σε είδος» (πετρέλαιο) και όχι σε μετρητά.
Ο Paul Iddon, δημοσιογράφος που εδρεύει στο Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, λέει ότι το Ιράκ μπορεί να σχεδιάζει να αποκτήσει τα Rafale για να τα χρησιμοποιήσει προς αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών.
Η IQAF διαθέτει ήδη 34 F-16, τα οποία διαθέτουν επίσης οι Πολεμικές Αεροπορίες της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά τα ιρακινά F-16, σε αντίθεση με τα τουρκικά και ισραηλινά αντίστοιχά τους, είναι οπλισμένα μόνο με τους μικρού βεληνεκούς πυραύλους αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow και AIM-9 Sidewinder και όχι τους μεγάλου βεληνεκούς AIM-120 AMRAAM.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις της IQAF επικεντρώνονται στη στόχευση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε όλο το Ιράκ, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας. Όμως τώρα φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς αναδεικνύεται ως προτεραιότητα η ανάγκη αναχαίτισης ισραηλινών και – ειδικά – τουρκικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον Iddon, η Γαλλία πιθανότατα θα είναι έτοιμη να πουλήσει τα Rafale, δεδομένου ότι είχε πουλήσει στο Ιράκ έναν μεγάλο στόλο Mirage F1 τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, καθώς και το 2011 είχε προσφερθεί να πουλήσει ακόμη 18, αφού καταστράφηκαν όλα τα προηγούμενα μαχητικά αεροσκάφη Mirage κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Αυτά τα 14 Rafale θα μπορούσαν να είναι οπλισμένα με τους περίφημους πλέον πυραύλους αέρος-αέρος Meteor (BVRAAM), που είναι παρόμοιοι με τον αμερικανικής κατασκευής πύραυλο AIM-120.
Iddon notes, however, that the US and Israel could oppose Iraq’s acquisition of the Meteor missile, similar to the sale of Rafales to Egypt in 2010 when both countries pressured France to downgrade the air-to-air missile for Cairo to the 80 km MICA missile instead of the 100 km Meteor missile.
Ο Iddon σημειώνει, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην απόκτηση του πυραύλου Meteor από το Ιράκ, όπως έγινε κατά την πώληση των Rafale στην Αίγυπτο το 2010, όταν και οι δύο χώρες πίεσαν τη Γαλλία να αντικαταστήσει τους Meteor με το βεληνεκές των 100 χιλιομέτρων με τους MICA, που έχουν μέγιστο βεληνεκές 80 χλμ.
Δείτε τον Meteor «στην πράξη»:
Η Τουρκία μπορεί επίσης να αντιταχθεί σε μια τέτοια πώληση, καθώς τα Rafale οπλισμένα με πυραύλους BVR θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην IQAF να αναχαιτίσει τουρκικά F-16 και UAV που πραγματοποιούν συχνά πλήγματα εναντίον μαχητών του PKK.
Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα έχει έναν καλό λόγο να αντιταχθεί σε μια τέτοια συμφωνία καθώς το 1983, ένα ιρακινό Mirage F1 είχε καταρρίψει ένα τουρκικό F-100F Super Sabre χρησιμοποιώντας πύραυλο Super 530F-1.
Πηγή: eurasiantimes