Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να βοηθήσουν ενδεχομένως το Κίεβο να οικοδομήσει στο μέλλον μια ουκρανική αεροπορική δύναμη, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Μπράουν στο πρακτορείο Reuters.
Με τη Δύση να παρέχει αντιαεροπορικό οπλισμό, η Ουκρανία κατάφερε να εμποδίσει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει την πολύ πιο προηγμένη αντιαεροπορική ισχύ της προκειμένου να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον αέρα.
Η προμήθεια αμερικανικών μαχητικών στην Ουκρανία
Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία επιδιώκει επίσης να απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από ρωσικά αεροσκάφη και θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά από τις ΗΠΑ και εκπαίδευση για τους πιλότους της στον χειρισμό τους, ενώ έχει μεταφέρει δημόσια τις ελπίδες της για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15 και F-16.
Μάλιστα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές απέστειλαν πριν δύο μέρες επιστολή στον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον Α/ΓΕΕΔ Μαρκ Μάιλι, στην οποία προτείνουν την αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις καταστροφικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στην διακομματική επιστολή τονίζεται επίσης η σημασία που είχε η συνάντηση των Γερουσιαστών με Ουκρανούς πιλότους, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανάγκες που έχει η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε μαχητικά αεροσκάφη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες Αμερικανοί βουλευτές προώθησαν ένα μέτρο που, αν ξεπεράσει άλλα εμπόδια, θα εγκρίνει ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και συντηρητών σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Το πρόβλημα της εκπαίδευσης των Ουκρανών
Όμως ο Πτέραρχος της USAF τόνισε πως η εκπαίδευση στο μέλλον Ουκρανών πιλότων είναι ένα πολύπλοκο θέμα, που απαιτεί να ληφθεί υπόψη η φάση στην οποία βρίσκεται ο πόλεμος και η ικανότητα του Κιέβου να απομακρύνει πιλότους από τη μάχη ώστε να παρακολουθήσουν μια μακρά εκπαίδευση.
«Πώς μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση από εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα έως εκεί που θέλουμε να είμαστε στο μέλλον; Ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να φύγουν για να εκπαιδευτούν» είπε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως η εκπαίδευση ενός Αμερικανού πιλότου σε έναν νέο τύπο αεροσκάφους θα μπορούσε να είναι ίσως θέμα δύο έως τεσσάρων μηνών και έτσι η μετάβαση από ένα σοβιετικό σύστημα θα είναι «λίγο πιο δύσκολη» για έναν Ουκρανό πιλότο.
Ο Μπράουν είπε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να καταφύγει σε συμμάχους στο NATO με εμπειρία στη μετάβαση από αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής σε δυτικά συστήματα. «Αισθάνομαι αρκετά σίγουρος πως υπάρχουν κάποιοι από τους εταίρους μας στο NATO που το έχουν κάνει αυτό, μπορούν πράγματι να έχουν πάρει μαθήματα που μπορεί να είναι χρήσιμα στους Ουκρανούς ώστε να τους βοηθήσουν να δουν πώς θα κάνουν αυτή τη μετάβαση με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο Μπράουν.
Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ